餐厅: Le Cafe (香港諾富特世紀酒店)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2018-10-08 3876 浏览
经过悠长嘅炎夏,卒之有啲秋意喇,最想嘅喺去日本睇红叶,不过,基于工作关系,10月、11月都喺难以请假嘅日子。最近,就同朋友仔去到湾仔「香港诺富特世纪酒店」嘅Le Cafe食自助餐,皆因知道佢哋趁日本秋祭新推出嘅主题:「东瀛の味」自助晚餐,睇起嚟几吸引嘛。自助晚餐供应时间喺每日6:30pm– 9:30pm,价钱方面,以成人计,星期一至四收$508+10%,而星期五至日、公众假期及前夕则只贵少许,收$538+10%。成为酒店FB专页粉丝更提供低至65折嘅折扣优惠,所以,平日嚟食番餐,折后连加一,都只喺$381咋,供应期去到11月30日。酒店离湾仔港铁唔远,所以,嚟Le Cafe都相当方便,而餐厅位处1楼,地方都几阔落,枱与枱之间嘅空间足,唔会太逼,配合柔和灯光,感觉都几舒服。最钟意喺有少量圆枱,适合7到8人,方便围住倾偈。既然主题喺东瀛,场内自然有唔少相关嘅布置、装饰,确喺增添唔少气氛。当你留意到食物名牌特别以秋叶设计嘅,就表示喺主题菜式,无正式数过,但目测估计都有近三十款,分布晌唔同食物类别当中。然而,所有食物都摆放得够集中,晌入门口右边区域,就有两大张长型食物枱,摆放沙律、冷盘、海鲜、
,适合7到8人,方便围住倾偈。
然而,所有食物都摆放得够集中,晌入门口右边区域,就有两大张长型食物枱,摆放沙律、冷盘、海鲜、热盘、汤品……等等,另外仲有两大个开放式厨房,供应唔少即制美食,最边边就喺饮品区及甜品区。
为配合东瀛主题,更特别提供日本酒品,如清酒及特色鸡尾酒,不过,喺需要另外加钱享用。
自助饮品吧

一边喺柠茶、橙汁、啤酒,另一边就有红茶、即磨咖啡及柠檬片,唔使多介绍,都知点搞啦。好似小弟依啲悭友,既然餐厅提供自助饮品吧,任斟任饮,就梗喺饮佢啦,鲜橙汁啱我,一边食一边饮。临尾,亳无悬念,就喺咖啡伴甜品
沙律

先介绍吓自助餐必备嘅沙律吧,几款沙律菜、十多款配料、几款酱汁、数款预制好嘅特色沙律,整体唔算话好特别,但就做足基本,唯最意外沙律菜其中一款喺羽衣甘蓝,而随意都可以砌出一大份沙律拼盘。
沙律吧
生果盘

是晚所供应嘅生果有新鲜菠萝、西瓜及哈蜜瓜,其实啲生果摆晌甜品区𠮶边,不过,我嘅「头盘」有佢,就先介绍吓。
生果盘
头盘先喺一大碟叫人越食越开胃嘅杂绵沙律,样样沙律菜、配料都要啲,再加点新鲜生果。哈哈,呢个组合近乎喺小弟次次食自助餐嘅指定动作,而食材用料新鲜,已经唔会差得去边。
沙律头盘
冷盘

可以讲分开两组,一组喺惯常所见嘅西式,如烟三文鱼、火腿片、烧牛肉,但亦有不常见嘅鸡肉薄片及鸭肝酱。
西式冷盘
而另一组就喺主题嘅日式,咁会有啲咩呢?如牛蒡丝、炙烧三文鱼、多款和风渍物。
日式冷盘
朋友就夹咗少少返嚟食,小弟就黐佢少少过吓口瘾,感觉唔错㖞,整得有板有眼,尤其啲牛蒡丝,爽爽脆脆。
冻海鲜、即开生蚝

初头行第一转时觉得海鲜类唔算强,只喺见到松叶蟹脚、冻甜虾、翡翠螺及青口而已,再行埋其他区域,先发现晌另一边,原来有嚟自法国及爱尔兰嘅即开生蚝,成晚源源不绝供应,食几多就要几多。
冻海鲜
即开生蚝
啲生蚝质素不赖呀,虽然唔喺话好大只,但够鲜味,质感爽脆,带浓浓嘅海水咸鲜味,蚝味嘅余韵长。
即开生蚝
再嚟一碟就冻海鲜拼冷盘嘢,蟹脚及甜虾都冰凉鲜甜,尤其啲蟹肉食落确喺带鲜味;冷盘方面,烧牛肉觉得比较好,其他几样就一般般啫。
冻海鲜、西式冷盘
面包篮

有长法包、小个装嘅欧陆包,原来下层仲有啲牛角包添,真喺唔好奇拉开都唔知有好嘢。
面包篮
芝士盘

就晌面包篮旁,放有多款软硬芝士,如车打、艾文、羊奶芝士……等等,配以少少红莓干。小弟觉得,有唔少食物都缺少咗啲名牌,如加番晒就好啲。
芝士盘
汤品

餐汤分别摆晌热盘区长食物枱两边,虽然呢度无炖汤,但有啱晒我呢啲气管唔好嘅海底椰鳄鱼肉汤,而另一边就有和风主题菜式嘅面豉汤,以取代西汤。
海底椰鳄鱼肉汤
食到中尾段,揾碗中汤间场,斋饮闷闷哋,所以拼少少法包及芝士。个汤都几清甜、几润,法包极有咬口,拼乜嘢芝士都衬。
海底椰鳄鱼肉汤、面包、芝士
热盘区

夹杂多款中西日菜式,先讲主题菜式先,就包括有日式天妇罗(炸野菜及炸虾)、茶碗蒸(日式蒸蛋)、盐烧鲭鱼、豚角煮(炆黑豚腩肉)、寿喜烧(日式火锅)、关东煮、日式咖喱猪肉、日式鳗鱼饭,而其他热荤就仲有烟烤汁烧鸡、杞子上汤娃娃菜、家乡红烧肉、原条蒸海上鲜、香浓茄汁烩扁豆、印度虾咖喱。
日式天妇罗(炸野菜及炸虾)
茶碗蒸(日式蒸蛋)
盐烧鲭鱼
豚角煮(炆黑豚腩肉)
寿喜烧(日式火锅)
关东煮
日式咖喱猪肉
日式鳗鱼饭
烟烤汁烧鸡
杞子上汤娃娃菜、家乡红烧肉
刺身寿司

晌其中一个开放式厨房就提供咗多款刺身,包括三文鱼、油甘鱼、剑鱼腩、八爪鱼,但另外加映原只北海道带子及红虾刺身碗,一小份一小份预备好晒等客人自助。
刺身
寿司饭
寿司

至于啲寿司,一大盘杂锦款式摆咗晌冻海鲜𠮶边,旁边仲备有酸姜,喺食刺身寿司嘅好拍档。此外,寿司旁仲有啲荞麦冷面。
寿司
见啲带子及红虾好似几正,所以,就夹埋啲刺身及面豉汤砌成一份和风组合。带子及红虾同样爽口鲜甜,反而,另外几款刺身小弟就觉得不过不失,较大问题喺唔够冻。食咗几样冻嘢,饮番啖面豉汤暖暖胃、平衡吓就最好,而碗面豉汤又几唔错㖞,加咗少少烟肉,阵阵面豉再带点咸香。
面豉汤、日式冷盘
拉面屋台

平常晌自助餐度,甚具本土特色嘅车仔面喺必备,但嚟到依度,因为主题关系,就改以日式拉面、乌冬上阵,配以香浓嘅猪骨汤。当然,𩠌料就变成日式叉烧、肥牛、鸣门卷、油豆腐、木耳丝、笋干……等等
炉端烧、铁板烧

另一边开散式厨房就有炉端烧、烤肉及即烤薄饼,先介绍前者,无正式统计,不过凡经过时就望一望,大概见到有鸡肉串、鸡软骨、烧五花腩、炸和牛粒……等等,而侧旁仲有啲铁板烧茄子、冬菇、𫠒鱼小丸子……等等。
炉端烧
烤肉

是夜就有西冷及羊架两款,两款肉都烧得好靓仔、好吸引,而枱前就放有多款调味,烧汁同黑椒汁就基本架啦,仲有英式芥末、香槟芥末、法式芥末及辣根汁。
烤肉
即烤薄饼

开放式厨房后设咗一大座烤炉,专用嚟制作薄饼,清楚睇见面粉团及多种配料,所有薄饼都晌度即做,可谓新鲜出炉。如果能够改为做啲迷你薄饼,客人点先即烤烘,新鲜热辣送上枱,咁嘅效果就真喺一流。不过,呢啲又喺牵涉人手问题。
即烤薄饼
接近尾声,先嚟一碟主题菜式嘅热盘,茶碗蒸好食,啲蛋滑,底下有好多配料;豚角煮亦好食,香浓而松化;串烧和牛粒及寿喜烧牛肉同样好味,软腍有牛肉香;相反,关东煮就浸得太腍(因为小弟喺近尾段时间先食),天妇罗唔喺炸起即食,亦变得大打折扣,所以,天妇罗放晌炉端烧𠮶边,小批量去做以保「新鲜」效果会理想啲。
热盘1
第二碟热盘就选取咗西冷、羊架、烧鸡、薄饼同小丸子,两款烤肉都比预期好㖞,西冷烤得啱啱好,质感软腍,而羊架肉质好柔嫩,兼且唔太膻;薄饼就始终唔喺即焗起就即食,质素会喺无咁理想,最唔得啲小丸子,腍晒得团粉。
热盘2
甜品

基本上集中晌右边末端位置,先见到一大张圆枱,分上下两层放满各式各样嘅甜品,有大个装嘅蛋糕,如绿茶慕丝蛋糕、芝士饼、黑森林蛋糕……等等;而的的骰骰嘅甜点亦唔少,好似啫喱、布甸、奶冻、慕丝杯……等等;此外,以日式为主题嘅和果子、北海道牛乳布甸,不少都甚具特色,卖相精致。
甜品区
仲有就喺小朋友睇见至开心,有得玩,有得食嘅朱古力喷泉,以及即制班戟机。
朱古力喷泉
因为今次迟去,又食得慢,所以,轮到我嘅甜品时段时就无咗部份款式,但点都砌到一大碟甜点拼盘。几款日式和果子OK㖞,好肉柿子嘅南瓜丸子好有惊喜添,件樱花豆沙卷亦讨人喜心;绿茶慕丝饼中间夹有芒果啫喱,多咗层次嘅变化,黑森林亦真材实料,混有浸咗酒嘅车厘子果肉。整体嚟讲,实属唔错。
甜品拼盘
Movenpic雪糕

唔单止甜品唔少,更供应成本唔平嘅Movenpic杯装雪糕,一共有5款口味,好几款都喺小弟嘅心水口味。
Movenpic雪糕
一起手拣咗4款,但唔喺我一个人食晒,友人都好钟意食雪糕,想试多啲款但又怕食唔到咁多,故此,就一于攞4款嚟「些牙」。Movenpic雪糕一晌有质素,唔使多怀疑,4款味亦都正,推介就梗喺枫糖合核及意大利浓缩咖啡啦,超正。
Movenpic雪糕
顺带一提,甜品区附近更摆咗支朱古力浆,目的喺俾客人可以晌啲甜品上写啲祝福语,庆祝好友生日就最好不过,但前题喺手字写得靓先好搞,哈哈!
诺富特酒店晌香港有3家酒店,先后都帮衬过晌东涌嘅「诺富特东荟城酒店」Essence餐厅及佐敦嘅「香港九龙诺富特酒店」the SQUARE餐厅,是夜到访埋Le Cafe餐厅。综合去过嘅经验,Essence环境比较阔落宽敞,因东涌地方大嘛;而食物质素就以Le Cafe秤高少少,尤其呢晚啲主题美食。顺带讲吓服务,食物嘅补充、店员嘅收拾都算勤快,去到9:00pm,我见有部份客人都陆续离开,但有啲食物都照补充。然而,食物加番晒啲名牌会好啲,因为有啲人可能就喺唔知乜嘢而唔敢试,食自助餐好玩在大把嘢俾你试吓嘛。
用餐优惠
优惠券