2018-01-11 241 浏览
终于到12月喇🎉!今晚约左朋友D提前食个圣诞大餐🎅🏻,佢话未试过Omakase,于是拣左呢间餐厅🗺~小妹一入到去就比墙上既油画吸引住👀!水(瀑布激流)🌊、龙🐲,加埋就系餐厅个名:泷~餐厅有3款Omakase,小妹中意食牛肉🐮,拣左最贵既极($1480):先付、前菜、汤、刺身、天妇罗、合肴、日本牛肉、食事、甜品💖。餐具🍽~呢度既绿茶够热♨️,味道微甘🍵。餐厅用既杯都好有质感啊😌!松叶蟹肉🦀、蟹脚、蟹膏、海胆再加埋生日本鹌鹑蛋,好丰富啊👏🏻!蟹肉非常鲜甜,蟹膏甘香鲜美,捞埋一齐食鲜味十足啊🤗!第2碟前菜非常精致✨,店员建议我地顺时针方向食⤵️~首先系合桃豆腐(左上),合桃豆腐冇用豆做、质感比较实净,食落仲有少少核桃粒添🙂~加埋上面既wasabi食个味仲出😛。水母(右上)口感爽脆😁,咬落去𠮶下个感觉好特别,比平时食𠮶d海蜇仲脆d。味道酸酸甜甜,几醒胃🤩~银杏(串)既味道同外型似白果,食落微苦,用少少盐加以调味后香气更特出🙆🏻‍♀️。最后到法国鸭胸(下),芥末籽酱独特既香气令鸭胸既味道更有层次感😙。加埋伴碟既枫叶🍁就更加有feel啦!呢个汤系用蚝真丈同鱼肉🐟整成,虽然佢味道吾算浓,但清得黎味道鲜美😃

餐具🍽~

绿茶
呢度既绿茶够热♨️,味道微甘🍵。餐厅用既杯都好有质感啊😌!

前菜
第2碟前菜非常精致✨,店员建议我地顺时针方向食⤵️~

呢个汤系用蚝真丈同鱼肉🐟整成,虽然佢味道吾算浓,但清得黎味道鲜美😃。

刺身
𫚕鱼刺身(右):个人觉得佢微腥,但食完觉得甘甘地👅。

拖罗刺身(紫苏叶前):拖罗色泽粉嫩,鱼油甘香,入口即溶,后面𠮶旧好肥美,食完好满足❤️!

深海池鱼刺身(左):几鲜甜,肉质肥美🙈。

天妇罗
先讲讲天妇罗既调味💁🏻‍♀️~有2种日本萝卜:静冈既萝卜比较甜;而九州既萝卜就系辣🔥既。萝卜比较寒凉,配合天妇罗食就吾怕热气啦☺️!另外仲有冲绳海藻盐、咖喱盐同柠檬汁,个人比较喜欢点盐食,有助提鲜⬆️。觉得油腻既话点柠檬汁🍋都系个吾错既选择。整体而言天妇罗🍤既炸粉厚度适中,食落脆而不油👌🏻。

目光鱼天妇罗
目光鱼天妇罗:店员建议点白盐提味,食落肉质好柔软,同天妇罗炸粉好match🙌🏻~

基小鲷天妇罗
基小鲷天妇罗:肉质比较散😂。

码头鱼天妇罗
码头鱼天妇罗:呢种鱼好特别,连鱼鳞(最上面𠮶d)都食得🧐。可能因为有鱼鳞既关系,口感特别脆。中间仲夹左d炸过既日本冬菇🍄,令整体口感同味道都非常独特。配合埋新鲜海胆酱,味道更加鲜甜😎!

日本海鳗天妇罗
日本海鳗天妇罗:上面有京都万能葱🌱,冇平时d葱𠮶阵怪味(小妹平时食野走葱的🤭),完全接受到。

京都萝卜
跟住食京都萝卜~上面黄色一条条既系柚子皮,柚子味香浓,去到油腻感✌🏻。

慢煮宫崎牛肩(左)、近江西冷(右):两种牛🐂既脂肪分布平均,味道浓厚🤤,小妹非常喜欢喔!由于牛肉味本身已经好香浓,就咁食都已经好好味💕,不过想重味d亦可以点wasabi、蒜片、芥末籽或者盐😄。

日本九州石斑丝拉面
日本九州石斑丝拉面:拉面🍜咁样上感觉超高级!除左日本九州既石斑丝,最面仲有d柚子丝同芽葱。拉面既汤底系熬左2日既鸡汤😍,味道香浓,而且充满胶质,小妹食到痴住左个嘴啊🙊!

水果
最后有日本直送既水果🤩:日本富有杮同新泻啤梨🍐!2样都清甜而不腻,日本d水果系吾同d既🧡~

呢餐真系超丰富啊😆!呢度既师傅同店员都非常友善,仲好幽默添😂,有机会会再黎👣~
2017-12-09
绿茶