2021-05-24
今次黎主要为左食灌汤饺,有卖传统灌汤饺而唔系浸住汤既已经买少见少笼灌汤饺拎出黎时好靓仔个皮无穿,但职员拎埋一面放落个碗度,到我手既时侯,d汤就开始流左出黎⋯不过完全唔影响佢味道。饺皮薄唔算硬,汤味道丰富鲜味十足,有胶质,个汤清得黎唔会太稀亦唔会太稠。个饺蒸得够耐入面唔会食到仲一旧旧既汤冻,个皮都无蒸得太硬,推介之选。相比之下,以下呢三样野就好普通啦黑鱼籽牛肝菌烧卖:中规中矩带子红菜头饺:个馅系带子粒+红菜头粒,老实讲加左红菜头唔觉有咩特别南翔小笼包:个皮比较坊间好食既之后就系蟹肉菠菜饺,蟹肉味比较淡,一般啦。黑椒和牛酥:个酥皮整得好好,入口够松化,但个馅俾我一种好大众既黑椒咖喱牛肉味。除左灌汤饺,我最钟意食呢个松露脆皮鲜虾肠粉。出面块皮够滑,入面系脆皮加弹牙既虾肉,成个咬落去口感丰富,味道亦好平衡,有黑松露既香,虾肉既鲜同肠粉皮既米香。原只鲍鱼鸡粒盏$6x一粒算CP好高。鲍鱼几腍,下面既鸡粒几入味。不过个挞皮实在太重牛油香味,独立黎食个挞皮系正既。但连埋个鲍鱼食,牛油抢哂味。XO酱萝卜糕当中既萝卜糕比我想象中无咁多料同萝卜丝,不过煎得几香口既。最后有两样小茶点送。整体黎讲,我比较钟意灌
相比之下,以下呢三样野就好普通啦
黑鱼籽牛肝菌烧卖:中规中矩
南翔小笼包:个皮比较坊间好食既
之后就系蟹肉菠菜饺,蟹肉味比较淡,一般啦。
原只鲍鱼鸡粒盏$6x一粒算CP好高。
鲍鱼几腍,下面既鸡粒几入味。
最后有两样小茶点送。
整体黎讲,我比较钟意灌汤饺同肠粉,蒸点对我黎讲有点普通。
酒店点心一向都行精致路线,呢度既点心精致得黎仲比较的骰。
服务方面,正正常常,星级酒店服务水准。