2024-08-16
🎀湾仔。超隐秘精美日式居酒屋🏮拥超多特色碗碟🍽️🎀🪄店名* #六角🔮地址* 湾仔光明街6号地舖🔮🗾分店地区🗾 没有分店💰价钱$1078 已加一 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同区推介👉地区搜寻🔍🗾#pickyme_湾仔剩系食呢一类👉食物类型搜寻🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐厅环境🎵平时湾仔就去得多 但今次呢个地方就比较少去 佢系位于湾仔同金钟之间 巴士会近啲~突登系网上揾到呢间日式居酒屋约埋同事食好野 位置环境都够晒私隐度 餐厅空间唔算太大 以小店形式为主 除左做普通set外 仲可以享受omakase服务😋装修风格都好有日本格调 最特别系餐厅既碗碟都别具特色 好多都系以小动物样做主题 够晒可爱😍🍽️食物质素🍽️同其他居酒屋一样 餐厅选用既食材都系好新鲜 所有都系即点即做 所以要预时间等候及食用~除左有新鲜omakase外 想简单食饭都有set选择 价钱会相对优惠些 单点都有各类型刺身,寿司,天妇罗,蒸物等夏 晚膳二人套餐$980👀评分💖💖💖💖🪄季节杂锦先付今次餐厅提供左以下三款前菜比我地 然后建议食法由淡味至浓味食用京都腐皮配三文鱼籽-食落去滑捋捋 而
🪄店名* #六角
🔮地址* 湾仔光明街6号地舖🔮
🗾分店地区🗾 没有分店
💰价钱$1078 已加一 (2人)
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
夏 晚膳二人套餐$980
🪄季节杂锦先付
京都腐皮配三文鱼籽-食落去滑捋捋 而三文鱼子增加咸味
蟹籽沙律- 沙律几清新 提高食欲感
滑海带配秋葵 都系滑捋捋 同平时成日海带有啲分别~
🪄 碎吞拿鱼腩伴紫菜脆饼
碎吞拿鱼人蓉份量都几多 够晒肥美 配上麻油芝麻调拌 平时都系配紫菜卷 今次几新鲜 脆饼香脆可口 味道十分不错💕
🪄 店长推介寿司8件
金目鲷-味道油分丰润 口感软熟
油甘鱼腩-质感肥美 油脂充足
北海道带子-够新鲜 甜度不错
鲛鱼-有炙烧过 鱼味比较淡 质感较淋身
北海道海胆饭-海胆比起马粪淡味 食耐左会好似cream甘溶入口中
甜虾-质感爽脆 没有腥味
中吞拿鱼腩-咬落带少少筋 鱼味较浓
白螺-夹上青瓜减低腥味 质感够实在有咬口 咬耐左会有海味渗出
🪄 夏之野菜天妇罗6件
天妇罗即炸即上 里面有齐茄子,南瓜,青椒,粟米,蕃薯,蘑菇 炸皮好薄身 脆卜卜 配上萝卜及姜可放入酱油内 其中最特别为青椒 里面酿左飞鱼籽增加口感
🪄 鳗鱼茶碗蒸
新鲜热辣辣 分别有两块鳗鱼在面及底 面上鳗鱼叫香脆滋味 底部鳗鱼质感鱼肉较实 里面仲有大块蘑菇增加甜味 蒸蛋好滑身~
🪄 三选一 之 烧地鸡三味
套餐有三款选择 分别有烧物(鸡),烧物(豚),以及锅物(牛) 而我地选择首款 里面有炸地鸡,明太子酿鸡翼及鸡肉丸配无菌蛋汁
个人最喜欢炸地鸡 味道十分香脆可口 鸡味浓郁 鸡肉质地有咬口而爆汁
此外鸡翼都好香脆 明太子带咸味 而且无骨食用更方便😆
鸡肉丸几大粒点上蛋汁别有滋味
🪄 夏之味噌汤
餐厅附上新鲜紫菜面豉汤 紫菜系带有鲜味 同平时紫菜味道有分别 好鲜甜
🪄 雪糕
有咖啡及豆腐味选择 质感冰凉醇滑
🪄饮品
选择了两款饮品 分别巨峰提子梳打及乳酸梳打 饮落十分解渴 甜度刚好
(5个💖为最高)
✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
⚜️整体评级⚜️