2022-08-02 354 浏览
星期六我同朋友去动漫展之前先食个晏,排队入场行完出返嚟分分钟都成八九点🙈。我哋喺阿信屋买完嘢,就顺便帮衬隔离嘅「龙门小栈」。餐厅好似系新开,但已经唔记得咗上手系乜了。小店环境几四正,落地大玻璃窗令到室内光线充足☀️,感觉开扬。同时,呢度冷气充足,都算坐得舒服。另一边厢,店员们态度亲切有礼,抵赞👍。餐厅食物定价唔贵,面食同客饭平均都系六七十蚊以内就有交易。再者,佢亦设有本帮客饭套餐($98),包前菜、主菜同饮品,我认为套餐更为扺食😃。三宝烤麸,烤麸以面筋作为原食材,再配以黑木耳同少量菇豆🍄,以小食嚟讲份量都几多。我估计调味采用咗斋蚝油,食落带少少甜香;而且面筋好似海绵咁超索汁,好味道。口水雏鸡(+$15),🐔口水鸡味道好浓郁,口水酱属于小辣,但麻味就好强,整体超惹味。鸡份量唔算多,但有几件鸡胸肉,所以都OK,而且鸡肉并唔系雪到无哩味道𠮶种。香酥猪排,🥩猪排大大件兼系厚切,并可选原块上或切件,原来底部仲垫有葱同芽菜。猪排外层炸得酥脆,肉质软嫩,绝非用松肉粉腌制就可做到嘅效果。猪排表面蘸咗啲味粉,所以好够味。上海回锅肉,🐷回锅肉同样大大碟,入面有猪腩片、鱼糕、椰菜同灯笼椒等,肉同菜嘅比例适中。
三宝烤麸
口水雏鸡
香酥猪排
上海回锅肉
上海回锅肉,🐷回锅肉同样大大碟,入面有猪腩片、鱼糕、椰菜同灯笼椒等,肉同菜嘅比例适中。回锅肉个汁如果辣啲就正喇,不过而家都好啱捞饭食,但食到尾段有些少油。
阳春面
阳春面,🍜白面条系餐厅自家制作,面质清爽,唔会浆埋一饼,不过都一定要衬快食,否则会变淋。汤底亦意外地唔错,几清澈呢。
上海菜饭
上海菜饭,🍚菜饭粒粒分明,油份恰到好处,再加埋菜粒,口感无得输。
冻菊花姜蜜
饮品方面🥤,我哋要咗冻豆浆冻菊花姜蜜,冻饮都唔使加钱。豆浆唔似枝装嘅味道,冇死甜之余,豆香仲几重,质感又够滑。🌼菊花蜜嘅姜味突出,不过辣度唔会过火,饮落喉咙痛好舒服。
总括嚟讲,🥢呢间上海美食小栈好高质素😋,全部食物都好好食,而且喺湾仔区绝对称得上性价比高。我下次行开湾仔一定会再帮衬,推介🌟!
2022-07-30
三宝烤麸