2022-09-30
今日嚟到湾仔食川菜,呢间网上嘅评语好好,平日嘅夜晚都爆晒!基本上每一台都会叫酸菜鱼同埋糍粑,咁我梗系唔执输跟佢哋叫一样啦!总括而言份量好多,价钱又亲民,味道ok,唔会太辣,都适合香港人嘅口味!同埋真系有好多内地人去食,应该都算好正宗?个茶系菊花普洱?菊花味好香浓好出,一啲都唔会苦涩,感觉好清热解毒!冲咗好几转都仲系好香好龙尾真系加分嘅!🍴川香板招牌老团酸菜鱼 鲈鱼 小份 $238 (8/10)酸菜鱼片都几多,鱼片切得比较薄身,都几滑有鱼味同鲜味,但鱼肉嘅质地比较松散,个汤每日新鲜煲鱼汤,真系饮到有鲜味嘅,味道系偏酸,唔会太辣,但系好轻微嘅麻,食唔到好辣嘅人都食到,酸萝卜酸菜都够酸,比较偏淋。冇额外加配菜都有鸡髀菇,如果加钱要薯粉仲有买一送一优惠,真系够晒两三个人食,呢个价钱呢个质素都好抵食好唔错!🍴辣子孜然香脆羊肉 $128 (7/10) 份量好足,羊肉炸到好香脆,炸得比较干身,肉质唔鞋口,有羊肉嘅臊味,唔知点解食落甜甜地?虽然好多辣椒,但未去到好辣,属于小辣,好香辣椒孜然嘅味道。🍴沙坪坝水煮牛肉 $138 (7/10)份量非常之足!水煮嘅味道属于香辣麻香,但真系唔会好辣。配料都好多,
🍴川香板招牌老团酸菜鱼 鲈鱼 小份 $238 (8/10)
🍴辣子孜然香脆羊肉 $128 (7/10)
🍴沙坪坝水煮牛肉 $138 (7/10)
份量非常之足!水煮嘅味道属于香辣麻香,但真系唔会好辣。配料都好多,好丰富,有油麦菜青瓜薯粉,牛肉都几大块,系似滑牛𠮶一种,质地比较有口感。薯粉好淋好挂汁,青瓜同油麦菜都好爽口。
🍴家乡自家制红糖糍粑 $38 (7.5/10)
有8块咁多!红糖糍粑炸到好香脆,入边系烟靭嘅糯米,几香有啲似煎堆!加埋甜甜地嘅红糖真系几唔错!
🍴四川冰粉 $28 (7/10)
冰粉好似冻冻地嘅凉粉咁,上面有桂花糖都几香,唔会太甜,同埋真系解到辣,食完去到个位胃度啲辣味就冇晒,同埋唔会再好㷫👍🏻
推荐指数: 7/10
价钱贴地亲民,味道唔错,份量又多足料,系湾仔呢个价钱呢个质素真系算唔错啦,如果系湾仔想食川菜都可以试吓嘅。