2009-07-22
5月28日, 端午节日~ 好想好想好想食台湾野!!! 不过观乎铜锣湾至湾仔一带, 食得过的台湾野除了易牙妙手之外再无它选… 结果揾咗好耐, 原来平时我地成日经过嘅呢间台湾面评价都唔错~ 一于一试!!::: 凉拌腐皮丝 ::: $10系跟餐加钱要的. 系一碟仔像腐皮又像蛋丝加火腿丝嘅凉拌小食~ 甜甜地都几开胃~::: 豆腐肉燥干伴面 ::: $34卖相色彩缤纷~ 靓! 炸豆腐唔油兼有豆香~ 好味! 肉燥混有豆豉香甜味味~ I like it!! 仲有一大堆健康配菜椰菜萝卜青瓜丝, 又新鲜又嫩~ 面条较米线粗身, 咬落有乌冬般软淋烟韧感觉, 吸收埋少量嘅肉燥汁, 真系好食到停唔到~!! 总结就系好好好味道!!::: 红烧牛肉饭 ::: $31有惊喜系佢嘅白饭上都加有肉燥! 其他好多台湾野都做唔到~ 红烧牛肉跟碟另上, 份量亦足, 牛肉非常淋身, 咬落肉味浓郁~ 白饭加上肉燥都十分好味~ 同样地配上椰菜萝卜, 成个红烧牛肉饭都十分丰富~::: 小笼包 ::: $20一笼四个, 即叫即蒸. 包皮厚薄适中, 而且啱啱透出少少猪肉馅的粉红色~ 因为有盖焗住d包兼有大堆椰菜丝颤底, 所以包皮都可以保
::: 凉拌腐皮丝 ::: $10
::: 豆腐肉燥干伴面 ::: $34
::: 红烧牛肉饭 ::: $31
::: 小笼包 ::: $20
一笼四个, 即叫即蒸. 包皮厚薄适中, 而且啱啱透出少少猪肉馅的粉红色~ 因为有盖焗住d包兼有大堆椰菜丝颤底, 所以包皮都可以保持湿润, 咬开亦有爆汁效果! 虽然质素比不上鼎泰丰, 但绝对唔差得远. 而且抵好多~ 绝对食得过!
::: 珍珠奶茶 ::: $3
跟餐加钱转珍珠奶茶, 好大杯!!! 唔知关唔关叫咗少甜事… 无咗平时个种死甜肥腻感, 反而饮到浓郁茶味同阵阵奶香~ 珍珠粒粒分明唔会煲到一patpat~ 出色! 完全可以当甜品满足晒我地嘅台湾瘾!
店舖喺W Square上一条街, 可能位置非大路所在, 所以唔多人食, 我地晚饭时间去都唔够半场满~ 环境光猛企理, 仲有大电视睇, 梳化座椅都十分舒适~ 以后一定会多多捧场!!