2018-01-25
如果要讲日本咁多款食物, 刺身, 和牛, 寿喜烧等等好多款都系我嘅最爱, 但对唔食牛同生野嘅老婆黎讲, 饺子就系佢最钟意嘅日式食物, 屋企冰箱总系有饺子嘅存货。今晚我就约左佢收工系囍帖街等, 带佢食"饺饺饺子"呢间日式饺子专门店, 俾返个小惊喜佢。😊饺饺饺子系香港已经有几间分店, 我地今日食呢间位于湾仔厦门街, 虽然我地到餐厅时仲未到7点, 不过店内已经坐满人, 我地等左5分钟左右就入座。餐厅系开放式厨房, 装修以木色为主, 感觉好有日式小店风格。🇯🇵餐牌入面有好多款唔同口味嘅饺子, 今餐我全程俾老婆发办, 佢点左餐厅主打嘅Chao Chao饺子, Puri Puri海老饺子, 明太子薯仔饺子棒同佢好钟意嘅鳗鱼饭, 另外仲为我点左一客牛肉饺子。😍Chao Chao饺子($42)人手包制嘅Chao Chao饺子由于系每日包制, 不需经过雪藏, 所以味道特别新鲜, 而且饺子皮薄, 外层香脆, 馅料又多, 我地一人一排非常满足。😋Puri Puri海老饺子($45)呢款饺子口感非常弹牙, 因为虾肉好多, 沾上少少盐, 味道更加惹味。👍明太子薯仔饺子棒($48)饺子棒的形状比其他饺子长, 薯仔
Chao Chao饺子($42)
Puri Puri海老饺子($45)
明太子薯仔饺子棒($48)
饺子棒的形状比其他饺子长, 薯仔配明太子味道几浓郁, 口感外脆内软, 因为老婆唔食牛, 所以我让佢食多一旧。😚
鳗鱼饭($68)
老婆钟意食嘅日本野唔多, 鳗鱼饭系其中一样, 呢个鳗鱼饭嘅鳗鱼好肥美, 而且饭系用日本国产米做, 非常好食。👍
牛肉饺子($42)
咁多款饺子入面我最钟意呢个牛肉饺子, 馅料鲜嫩多汁, 我一人食5件, 超级满足。😍
由于呢度嘅饺子皮非常薄, 所以食得多都唔会腻, 最后同老婆share埋杯热柠水, 埋单每人$143, 价钱合理。