2022-12-16
#fridayla_wanchai唔知大家有无一种感觉去衬D Cocktail Bar都好少饮到自己中意既酒之前去韩国同埋日本,都分别试过两间号称Asia Top 50既BAR服务同气氛固然系一流但Cocktail大部分都靓但难入口所以都好难投入到😭翻到黎香港之后有日同朋友试左湾仔呢间神秘酒吧意外发现每一杯都超好饮同满足事关佢地每一杯都好清新fruity😍问落调酒师先知,原来佢地都想行大众化既路线希望透过各种易入口但有极具特色既cocktail比大家认识到香港既酒文化😳 💘💘💘快人快语💘💘💘 *️⃣湾仔的神秘酒吧,门面则伪装成自助洗衣店,洗衣机墙后却是一间灯光昏暗的酒吧,玩味十足。酒吧内设有多个打卡点,以及水晶灯,和霓虹灯镜面,有别于一般酒吧,Laundry行型格及女性向路线。所以店内Cocktail大部分都以容易入口为主,同时也能够品尝到香港本地酿酒厂的 Two Moons 杜松子酒。而首席调酒师 Jacky(细佬) 亦能因应客人当天心情,口味及需要,特别炮制独一无二的调酒,堪称Cocktail omakase。💘💘💘慢慢品,快快评💘💘💘 1️⃣Afternoon Tea💲128💭基底用上
唔知大家有无一种感觉
去衬D Cocktail Bar都好少饮到自己中意既酒
之前去韩国同埋日本,都分别试过两间
号称Asia Top 50既BAR
服务同气氛固然系一流
但Cocktail大部分都靓但难入口
所以都好难投入到😭
翻到黎香港之后
有日同朋友试左湾仔呢间神秘酒吧
意外发现每一杯都超好饮同满足
事关佢地每一杯都好清新fruity😍
问落调酒师先知,原来佢地都想行大众化既路线
希望透过各种易入口但有极具特色既cocktail
比大家认识到香港既酒文化😳
💘💘💘快人快语💘💘💘
💘💘💘慢慢品,快快评💘💘💘
1️⃣Afternoon Tea💲128
💭基底用上乌龙微醺过的Vodka
💭再加上桃及柠檬汁,所以饮落满布果香之余
💭更有一层独特的茶香,极容易入口😭
2️⃣Dirty Coco💲128
💭我估中文可以翻译做脏脏朱古力
💭基底是Vodka再加可可利口酒
💭另外就有厚厚既cream同埋黑朱古力粉
💭所以入口系香醇既朱古力味再加酒香😍😍
3️⃣梦游香港(隐藏menu)💲138
💭系佢地同旅发局合作既signature cocktail!
💭用左本地农作咸柑吉浸Gin酒,再加入自家制话梅酱😘😘
💭Triple sec,同埋忌廉梳打,所以入口酸爽得黎又清新😍
💭如果想浓D,可以将话梅浸埋入去,我地11月去当时仲有卖
💭老板话12月开始就会系hidden menu,要特别request先有🤣
💭而价钱仲会平D,$100一杯!
4️⃣The mushroom💲128
💭基底仍然用Vodka,配上柚子汁
💭同埋日本柚子酱,仲有些少忌廉😍😍
💭简单但超容易入口,好好饮,是日最爱!
5️⃣Fried Calamri💲88
💭鱿鱼炸得十分有火喉🤤
💭而且表皮香脆,用黎送酒一流
🔘留意返Happy Hour: 5pm-9pm Sunday- Thursday
🔘星期三更有Free flow beer Promotion
🔘如果想去,可以事先IG DM佢地🤣
🔘睇下留唔留到门口洗衣机位,或大厅水晶灯附近张四人台😝
🔘如果睇完menu都无心水,可以同调酒师分享你既心情同口味,整翻杯omakase cocktail