2009-07-30
30-7-2009经常去湾仔食饭, 但来来去去都系皇后大道东一带的横街及食厦, 偏偏朋友公司搬了到新鸿基附近, 约食 lunch 系时候 explore 一下湾仔尾段了. 睇 Openrice「湾仔专页」地图及食评, 最后锁定呢间居酒屋试试.叫了烧鱼定食 ($70), 跟两款前菜, 渍物, 沙律, 味噌汤及水果:前菜 #1 系菠菜, 淋上木鱼清汤 (?), 清淡的开始.前菜 #2 系牛蒡, 卖相麻麻, 食落腍腍的, 甜甜哋, 清新亦几得意.菜沙律够新鲜, dressing 份量够, 酸酸的够晒开胃.味噌汤有细细粒滑滑的豆腐, 及胀卜卜腐皮, 味道清甜, 带点住家 feel, 又几好饮㖞.盐烧鲭鱼: 烧得香, 劲多鱼油漏晒出来, 鱼肉咸香唔硬, 但实在油了 d, 唧多点柠檬汁较易入口亦较好食; 白饭比较软, 唔会太湿, 米香 ok, 都 ok, 系呢碗 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1998392) 好食好多咁0者.朋友(又)食葱吞拿茸丼 ($100), 跟前菜, 沙律, 汤乌冬及水果
前菜 #1 系菠菜, 淋上木鱼清汤 (?), 清淡的开始.
朋友(又)食葱吞拿茸丼 ($100), 跟前菜, 沙律, 汤乌冬及水果: 试了点乌冬, 好滑溜, 弹牙度一般, 汤清甜, 唔出色但已好过唔少地方的; 又试了一啖葱吞拿茸, 味道我觉得 ok, 不过朋友嫌 d 吞拿「无乜味」, 船街𠮶间回转店 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2012907) 仲好食咁话...
食物不错, 招呼亦好, 环境日本 feel, 所以 lunch 十分墟冚, 好在早一日订了台
连加一每人约 $90 埋单, 值得试试的.