2023-06-23
位于湾仔嘅一条巷仔,隐世但位置唔难揾从未见过一间cafe个餐牌有咁多款选择🤯egg benedict、奄列、三文治、意大利饭、意大利面、意大利包、法式crepe都有,每个底下仲有六至八个唔同配搭另外有lunch set,包沙律或餐汤、主食、饮品谂咗好耐食咩,好多嘢都想试▶️ 香煎鱼柳牛油果酱意大利包 Pan- fried sole dish guacamole and salad ($93)最后拣咗呢个因为lunch menu平过散叫,估唔到佢几大份意大利包 (ciabatta)系1.5x汉堡包size🍞质感软绵有嚼口 (尤其底𠮶块)😍,面𠮶块个边仲有啲脆,似baguette面包冇搽牛油,但本身带少少牛油香味,食落亦咸咸地,斋食都好味上面放上两大条香煎鳕鱼柳🐟 肉质鲜嫩唔松散,轻轻用盐调过味,雪藏但有鱼味几惊喜系佢嘅牛油果酱 (Guacamole),味道酸酸地好开胃,应该系落咗青柠 (lime),其次食到香草味 (herbs)🌱牛油果本身好熟🥑整成酱好幼滑creamy,牛油果味亦好香,成个酱同鱼柳非常夹味,带啲墨西哥风味🇲🇽蕃茄鲜甜多汁,令面包食落冇咁干旁边嘅生沙律菜用上柚子醋油,健康又
另外有lunch set,包沙律或餐汤、主食、饮品
谂咗好耐食咩,好多嘢都想试
蕃茄鲜甜多汁,令面包食落冇咁干
旁边嘅生沙律菜用上柚子醋油,健康又清新🥗
成碟都好好食,一粒面包碎都唔净🤣
▶️ 蟹肉菠菜奄列伴沙律及多士 Crab meat spinach omelette with toast and salad ($93)
朋友叫嘅,奄列几巨型厚身,成个souffle pancake咁,占成只碟嘅一半
外表望落干身,切开入面就见到好湿润
落咗唔少菠菜🥬蟹肉虽然肉眼睇唔到,味道却十分出,有蟹嘅咸海水味🦀
不过觉得奄列味道偏淡,唔似港式茶餐厅奄列咁有牛油/牛奶香味,可以落多啲盐或自行落黑胡椒调味
多士似酸种面包,朋友话好硬唔脆,最后放弃咗
食物味道唔错,比预期高质
钟意佢款式够多,连奄列都有八个选择😂几有兴趣试佢啲crepe
下午1:00左右满座要等位,多为附近返工嘅OL或高级师奶s黎同朋友聚餐,一去到2:00左右就散band好多位
内在环境带啲英伦风/ business feel,小人嘅话几宁静舒服
一开始服务麻麻哋,Menu写住至少每人消费一杯饮品,于是我问侍应系咪叫咗嘢食就唔使叫饮品,但系佢问非所答,净系话lunch set包饮品🤷🏻♀️可能佢误会咗我个问题挂
不过去到埋单态度就OK嘅
价钱还好,本身嫌佢贵,好在份量够足食得饱,计埋加一大概$120/ 人,当cafe咁坐同朋友吹吓水都值
如果大家想揾间靓嘅All day breakfast/ brunch食吓,不妨考虑呢间,可以话系闹市中嘅绿洲~