2021-06-19
有日行开湾仔,见到有间新开张卖台湾菜的小店!佢又有做紧特价,咁就入去试吓!🍡麻辣鸡肾麻酱好香🥰之前都食过出面啲店,鸡肾都会整得比较硬身,只有腌料!但呢间的鸡肾系我觉得煮到好软熟好淋身,真系超级好食!但系食到最后真系愈黎愈辣🥴🍡古早味清炖牛腩面见到呢度啲牛腩面可以转做关庙面!😮😮我之前从来都未听过关庙面,但我男朋友话关庙面系好嘢嚟㗎 !后来上网查,原来关庙面系台南嘅手工面!因为制造嘅方法天然,所以关庙面比传统嘅面更加Q口,更加耐煮!但从肉眼嚟睇,关庙面比起一般米线幼身,比金边粉粗身!食一啖之后发觉个汤底好清甜,牛腩又煮得够淋身,虽然有少少肥膏,但系比例上又唔算多㖞!瘦得嚟牛味好香,口感好丰富!🍡必食卤牛饭一般食开既卤肉都系猪肉,第一次见到卤肉系用牛肉😮😮食落牛味浓同香口,而且有雪菜作配搭,夹埋黎食好有台湾的风味!🍡金桔柠檬茶🍡百香果红茶台式饮品普遍黎讲都太甜😅
🍡麻辣鸡肾
🍡古早味清炖牛腩面
后来上网查,原来关庙面系台南嘅手工面!
🍡必食卤牛饭
🍡金桔柠檬茶