2023-01-29
📍健康打卡既咖啡店Mansons Lot新年期间食咗好多油腻热气食物🙈,团年饭又餐餐大鱼大肉,放工同朋友行过充满新年气氛利东街附近🧨🧧嘅巷仔见到呢间清静嘅cafe,就知系过年后想继续chill住咁食下野又唔惊太over嘅最佳选择🥰🌻 ✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼💫Wild Mushroom and Cheese Omelette $86 🍄摆盘好靓而且超大!份😍!第一啖已经食到奶香味,唔会好浓烈好滞,系淡淡嘅奶香😌 入面嘅蘑菇都好滑嫩,融入埋个滑蛋,一切落去重有蛋浆流出嚟,口感一流😋 个Omelette重配埋Salad同松脆包,个salad主要系紫椰菜同蕃茄仔为主,个sauce用咗类似油醋汁,食落好清新🌻 配埋个Omelette感觉刚刚好😌💫Grilled Chicken Spinach Salad $88🥗 #kurin沙律地图颜色丰富好开胃🥳菠菜唔会好涩,够哂清甜,而鸡胸肉质感细嫩份量够,而且值得一赞系用盐稍微调味😝唔会好咸食完好口渴🫶🏻轻食人士必点 💫Dark Chocolate (Hot) 热朱古力奶个拉花真系好靓😍 重要饮落唔会好甜,暖胃之选💗 钟意嘅朋友重可以用嚟
✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼
💫Dark Chocolate (Hot)
热朱古力奶个拉花真系好靓😍 重要饮落唔会好甜,暖胃之选💗 钟意嘅朋友重可以用嚟点Omelette个包食,都几特别架🙈
💫Matcha Latte (Hot) 🍵
同waitress 讲走咗炼奶,唔会太甜唔怕肥,加埋浓烈嘅抹茶味道刚刚好😋有转oatmilk选择
✼••┈┈┈┈••✼••┈┈┈┈••✼
Kurin tips: 值得一提呢间咖啡店其实更加有意粉同Main选择🍝,而健康选择比其他cafe多好多😚就算同想食份量多既朋友一齐黎都无难度啦🐰~
🎈环境
闹市中嘅隐世Cafe,墙身除左挂画,重用咗一系列经典黑胶唱片同艺术品做装饰,啱哂钟意复古风格嘅我🤠 加埋啲柔和嘅灯光💡,营造咗个好舒服好温暖嘅空间,一个人来静静地思考又得,两个人来密密斟完全无压逼感😌
🎈Mansons Lot (汕头街)🎈
湾仔汕头街1-3号地下
环境:好打卡 够舒服
食物:选择好多而且健康🥰
价钱:食物大份性价比高🐰
整体:💗💗💗💗💗 5/5
想睇更多我既食评同分享 可以follow我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑🍮
#hkfoodie #hkfoodies #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfood #hkhealthyfoodblogger #healthyblogger #湾仔美食 #利东街 #食好西 #湾仔咖啡店 #香港区美食 #湾仔 #mansonslot #打卡咖啡店 #相机食先 #hkigfood #香港カフェ #精品咖啡 #crepe #低卡路里 #亲民cafe #得奖咖啡豆 #AllDayBreakfast #hkcoffeeshop