2020-05-30 608 浏览
女朋友超钟意食上海菜,今日经过湾仔兰杜街时刚好发现一间新开嘅上海餐厅,我同女友决定入去试试。餐厅干净企理,装潢普普通通,不过我觉得论上海餐厅,食物质素先系最重要,环境装潢系其次。餐牌上嘅食物分为五大类,包括冷盘、汤类、小菜、饭面同甜品。- 嫩鸡烩面面条有少少烟韧,浸左系汤好耐亦唔会变得太烂,另外有大量小棠菜同鸡肉碎,汤底清甜,完全无味精。- 上海炒年糕年糕加上娃娃菜、白菜、鸡丝同冬菇片一齐炒,年糕有嚼劲唔黏牙,不过有少少油腻感,而且无乜味道,反而白菜、鸡丝同娃娃菜索晒汁几惹味。餐厅额外提供豆瓣酱,年糕味道唔会太寡。- 小笼包(四只)餐厅名字叫兰度小笼包,难道小笼包真系咁出色?从外型上看,四件小笼包size非常接近,外皮薄身唔易穿,汤汁香浓。肉馅份量比较细,所以望落小笼包比较的骰,但都符合「皮薄馅靓」既标准。- 红烧狮子头狮子头肉质有啲松散,不过味道不错,下饭一流。配料仲有荀同娃娃菜,增添爽脆口感。冇话其中一款食物特别深刻,但食物水准中等以上,小笼包可以encore!

餐牌上嘅食物分为五大类,包括冷盘、汤类、小菜、饭面同甜品

- 嫩鸡烩面
嫩鸡烩面

- 上海炒年糕
上海炒年糕

- 小笼包(四只)
小笼包

- 红烧狮子头