2022-05-02
🚩湾仔两条友仔等到有返夜晚堂食终于去试bookmark咗好耐嘅Fiorentina T bone steak🫣—————————————————————————男友评价🌚:呢间扒房主打佛罗伦斯style嘅dry aged牛扒 最出名系佢哋嘅Bistecca Fiorentina🥩餐厅系用咗USDA prime black Angus所以肉质同埋油花都系最好 🧀🐑Rigatoni $218个Rigatoni粗管面冇乜特别 口感几好几有咬口但系我唔熟佢𠮶只羊奶芝士嘅特性 食落去又好似冇乜味 又比d黑椒盖过晒d味 食完都系for入主菜前叫做有d嘢帮个胃热下身🧐🐮Bistecca alla florentina $1588 终于等到戏肉🥳跟左店员建议首先系食咗西冷先 虽然未去到话超级重牛味𠮶d但系都有嘅 大大嚿一摆入口已经爆晒汁仲带好香嘅烤焗未咬落去已经知道个级数嘅分别🤩跟住就系食牛柳 食第一啖已经wow咗 对比起以前食过嘅牛柳好明显系超级嫩 高一个级数🫡中间部分明显系好粉嫩连埋𠮶种好似真系炭烤嘅味道食喺上嚟系好顶瘾一直留意开呢间餐厅与别不同嘅系佢哋用上12-14日dry aged 就系要特登
🚩湾仔
两条友仔等到有返夜晚堂食
—————————————————————————
男友评价🌚:
🧀🐑Rigatoni $218
一直留意开呢间餐厅与别不同嘅系佢哋用上12-14日dry aged 就系要特登唔切走风干嘅表面 形成freezer burn嘅状态 连埋干表面一齐加调味再去烤先做到理想嘅效果 保留到外面crispy入面juicy爆晒汁 但系因为烤完之后表面有d烧焦有几旧会带有少少苦味但系加埋佢哋嘅酱汁带有些微嘅甜味可以中和返 连我平时食牛钟意食原汁原味嘅都忍唔住要加d汁🤭
🍰Meringata $128
仲有个Meringata蛋糕几特别食落系忌廉加d甜脆脆亦都有d似macaron但出乎意料地又唔会太甜又唔会腻一个人都食咗2/3🫠
女友评价🌝:
食评唔识写 但就知好食啰 好满足 虽然价钱偏贵 我哋净系嗌左三样嘢无嗌酒都2000蚊🥹但望到男朋友食得咁开心都好满足啦~绝对会encore🤭
但食评呢啲都系留返俾男朋友讲啦🤨
最搞笑系途中店员唱左三次意大利文版嘅happy birthday 中气十足 仲有和音 估计以前捞合唱团 如果大家想同另一半庆祝生日 都不失为一个好选择 系打卡好去处🥰
餐厅环境浪漫 气氛轻松 店员会走过黎同你倾计 仲好详细介绍佢哋嘅菜式 加分!
女朋友表示男朋友讲晒 谂唔到讲咩 唯有赞下个manager几靓仔😆
Bistecca Alla Florentina
Rigatoni