2023-05-07 2731 浏览
《Le Garçon Saigon(湾仔)》湾仔真系云集左好多唔同国家嘅餐厅,对于我呢啲选择困难症嘅人嚟讲有话到事嘅同事做决定真系好有福。今日就由同事带左我嚟呢间越南餐厅试一试佢😋🥗 前菜-炸猪耳木瓜沙律、春卷同事们各有唔同口味,所以叫左比较大路嘅前菜。沙律用左清爽嘅木瓜丝配左微酸嘅汁食落好开胃,猪耳炸得香口软骨都炸到脆埋,好食!春卷系用猪肉同虾做馅,热辣辣上到枱点餐厅用新鲜生菜同香叶包住再点自制嘅鱼露,帮餐饭开左个靓头👍🏻🐖猪颈肉配檬粉一份猪颈肉铺系檬粉上面,烧完切开出嚟嘅肉汁满满咁沾左系粉度,连埋配埋一齐啲沙律捞埋嚟食油腻感完全消失。肉质保持猪颈肉应有嘅弹性、外边烧到焦香,咬落去嘅时候十分joicy一啲都唔干柴👍🏻🐥海安三黄鸡配饭因为有同事唔食牛,然后见到个menu有「海南」鸡就头也不回咁叫左🤣上到枱见到咦唔系油饭、无海南鸡三款招牌嘅汁,就猛然醒觉左系Hai An Chicken😂不过份鸡饭都不负大家所望,虽然唔系鸡比位,但鸡肉做得相当嫩滑,白饭配埋炸葱非常惹味。而另一个惊喜位系佢个鸡肝酱一啲都唔腥,画龙点睛🥰Lunch menu有好多唔同combination可以选择,先选主菜再
《Le Garçon Saigon(湾仔)》

🥗 前菜-炸猪耳木瓜沙律、春卷

🐖猪颈肉配檬粉

🐥海安三黄鸡配饭

Lunch menu有好多唔同combination可以选择,先选主菜再配饭、米纸卷、檬粉、蒜蓉包,任客人自由选择👍🏻除此之外,呢间系宠物友好餐厅,啱哂想有埋爱宠之人,当日都有主人带埋狗仔一同用餐。价钱算中上同埋份量相对上细份,正常食量嘅一男一女叫两份就刚刚好。

温馨提示:呢间餐厅系金钟/湾仔都属多人识嘅,所以建议大家提早订枱同早少少到,以免排好耐先可以入座👍🏻

如果你都想试下出色嘅越南菜,记得bookmark定呢间餐厅,约埋三五知己一齐嚟试下👨‍👨‍👧‍👦
猪耳木瓜沙律
越式春卷