2019-09-02
以重庆火锅作为招牌的火锅店。店舖位置亦十分方便,地铁站行过去都只系5分钟左右。店舖既装修以中国古代风格为主调,墙上既装饰亦非常迎合”码头”既主题,琳瑯满目既旧式筲箕挂左系墙上供客人欣赏。我地叫左重庆麻辣火红锅拼松茸锅($88+$88),虽然同行既朋友都唔系咁钟意食辣,但一心黎到就点都要试一试。铺头亦都十分贴心有4个程度比我地拣(微辣/小辣/中辣/大辣),而我地叫左小辣试下。冇几耐汤底就到左,老板好窝心提我地唔好咁快将食材放入锅中,要我地先试一试那菌香四溢既松茸汤。松茸汤以日本顶级松茸、羊肚菌及茶树菇,加以猪骨、猪蹄、排骨、老鸡等熬煮六个小时而成,可以讲得上系落足心机,亦都令个汤十分滋补。系未打边炉之前先饮一碗亦都够晒味道。而另一边既麻辣大红锅以鲜牛油及多种辣椒炒制而成,连同重庆豆瓣酱及三十多种中药材,配上煮制好的辣椒酱,炒香后煲五个钟头,配合浓郁既猪骨汤底令锅底麻辣鲜香。铺头提供既肉类繁多,可以话系花多眼乱。最后拣左两款细分既(200G)牛肉,一款系本地手切肥牛($238),而另一款系墨西哥极品牛小排肥牛($128)。本地手切肥牛超好食,劲有牛味,而且雪花同肉既比例好好,质素好高。码头
码头三宝($178)入面包含鲜黑毛肚、鲜鹅肠、鲜黄喉。鲜黑毛肚同鲜黄喉素来系麻辣火锅既最佳拍挡而我地都系第一次试食,一食就十分垂青,鲜黄喉超爽口弹牙,嚼劲十足。黑毛肚轻轻涮几秒,就已吸尽浓郁既汤底,爽口过瘾。
综合滑类拼盘($158)系手打墨鱼滑拼虾滑,师傅砌成两个心形,好特别!2款分别有墨鱼粒同虾粒系入面,食落去弹牙得黎亦不失口感。
打边炉又点少得手打既丸类,我地亦为左可以一次试晒咁多款决定叫左个综合手工丸子拼盘($118)入而有猪肉丸、墨鱼丸、虾丸、香菜鲮鱼丸。卖相非常精致,全部都以青瓜垫底,唔驶惊黐底。猪肉丸入口弹牙有咬口,唔会太多粉,渌耐左都唔会觉得老。香菜即系我地平时叫既芫荽,而芫荽鲮鱼丸除左好烟韧仲好香既芫荽既香味。
我地仲叫左鲜淮山($48),一个字”靓”紫色加白色既配搭系卖相100分。师傅亦都好有心机以梅花间竹既摆盘令观感提升不少。淮山新鲜入口即溶配上麻辣汤既味道十分过瘾。