2010-12-21
为庆祝一桩大好事降临, 我同男友拣咗一间较宁静, 环境较舒适o既美国餐厅一试, 带同之前响报纸剪落的优惠劵, 尝我最喜欢的牛扒及他喜欢的烧排骨…法包 - 落单后侍应会送上免费香脆法包, 法包上枱热辣辣, 再涂上香滑带有蒜香牛油, 好味到停唔到口牛扒拼烧排骨配青豆 - 先讲我喜爱o既牛扒, 我认为只是一般, 沙田 Ruby Tuesday 略胜一筹, 同样 6成熟, R.T. 可以做到少生而不靱, 而且肉汁香浓, 但 T.R. 就有少少靱兼较干身, 所以牛扒可以不试; 至于烧排骨, 不得不赞其骨肉分离, 酱汁调较刚好之成功, 最重要系肉质嫩烧得唔会过火, 半份每人约3-4条实在唔够喉; 配菜青豆, 我相信会好味过西兰花, 因为用蒜蓉炒得好香同爽口, 从未食过咁好味o既青豆烧牛肉沙律 - 因为新菜兼牛肉所以试试, 牛肉有d靱, 大打折扣, 但最惊喜系沙律里面竟然有蓝芝士, 系男友最爱o既蓝芝士, 所以呢个沙律我评一般