2025-01-02 640 浏览
不经不觉原来好多年都无写食评,2025年订立新目标重新写下食评过下日辰。成日经过公司附近一间餐厅,望入去装横华丽,气氛又唔错,就算新开都放胆一试,好有共聚感受下佳节气氛。论装横,香港都有为数不少嘅靓餐厅。呢间唔算最顶级靓,但圣诞树配上玻璃画天花,打咭一流,再配合音乐,整个气氛好好,胃口都特别好。侍应送上热腾腾嘅面包同画龙点睛嘅自家制蒜香牛油,忍唔住食咗2个面包。食完两个面包,都饱咗一半,唯有谨慎点餐,偏向点选特别菜色。呢度服务真心唔错,餐厅Manager会因应我喜欢嘅食材同适合份量建议菜色,唔似一啲餐厅为sell而sell,又贵又唔好食。侍应首先端上头盘red prawn crudo及chestnut soup,呢两道菜真系有惊喜!香港好少地方会做chestnut soup,呢度做得出色,稀稠程度适中,虽然加入鹅肝但又唔会觉得太溜,鹅肝味道不会过抢。red prawn crudo,加入柠檬果皮同自家酱汁,超醒胃,味道特别,属于香港少有能够品尝嘅味道。如果食得落,真系想encore多次。友人点咗tomato labne salad,蕃茄鲜甜,yogurt酱汁都几refreshing。拣咗

拣咗橙鲷鱼柳做主菜。鱼柳卷住蟹肉配柑橘Hollandaise酱汁。虽然味道鲜味浓郁但对我嚟讲偏咸,要饮多几杯白酒中一中和。友人点咗M9和牛,和牛熟成度刚好。若然食材够新鲜,基本上都错唔到去边,所以和牛都算系意料中味道。

虽然都好饱,但都忍唔住点咗两款甜品—开心果crème brulee及朱古力心太软。开心果crème brulee真系无得输,口感软滑,胜在唔太甜而开心果味突出。朱古力心太软配焦糖雪糕亦算交足货无欺场,朱古力味好浓。如果可以改配云呢拿雪糕应该会更好。

总括而言,食物质素,服务水准,价钱都非常唔错,算是湾仔区高质之选。