一直想试湾仔嘅Burger Joys~!食被知名旅游网评选为香港冠军汉堡嘅滋味!   说好的减肥呢?口里说不,身体却很诚实地食汉堡包😂戒咗几日口,我决定比自己放假(藉口🙈),去食我Bookmark好耐嘅汉堡包店Burger Joys❤️ 店内直播足球赛事,边食包,边睇波,边啤一啤,人生乐事!  店子不大,但浓浓美式风格,好有气氛!   点解推荐呢间?一嚟Burger Joys曾经系国际旅游网站Big 7 Travel入面,被评为香港冠军最佳汉堡包,极具人气;二嚟呢度所有牛肉汉堡用上USDA美国优质黑安格斯牛肉制成、汉堡包仲系店主以100万港币,向米芝莲大厨Michael Gillet购买食谱秘方所打造,质感份外松软,无论用料同做法都相当讲究! Order一个套餐,加HK$41就可转为套餐,包薯条及饮品。呢度食一个餐大概150蚊左右,以呢个质素,绝对唔贵(平时食靓汉堡都要差唔多两旧水)。 今次我跟朋友就order咗芝士牛肉汉堡、杂菌蘑菇芝士汉堡(素)、经典水牛鸡翼、芝士薯条及奶昔。 经过红酒及牛油香煎,安格斯牛肉香脆多汁,加埋芝士及松软包皮,无得输!   芝士牛肉汉堡真系好正,

说好的减肥呢?口里说不,身体却很诚实地食汉堡包😂

店内直播足球赛事,边食包,边睇波,边啤一啤,人生乐事!

店子不大,但浓浓美式风格,好有气氛!

芝士牛肉汉堡

芝士牛肉汉堡真系好正,安格斯牛肉经过红酒同牛油烹制,带微微香料味及酒香,肉味浓郁,咬上口好Juicy,加埋半熔芝士一齐食,简直无得顶!另外,不得不赞个汉堡包皮,真系超级松软!质感有点似咸味海棉蛋糕,但包边缘有啲脆脆地,完成挑唔出有咩唔好,好高质!​😍

杂菌蘑菇芝士汉堡
Burger Joys嘅素堡,每日都由店家新鲜制作,4种蘑菇加埋,味道同真肉分别不大!

至于杂菌蘑菇芝士汉堡,同芝士牛肉汉堡嘅分别只系夹心那层肉换成蘑菇。老板话呢层蘑菇汉堡,系采用4种蘑菇打碎制成,每日新鲜自家制作,虽无牛肉咁Juicy,但香味及浓度经过精心调配,加上蘑菇汉堡𠮶种软软嘅口感,若唔话我知系素,相当我都会以为自己食紧肉!​😝

招牌奶昔
奶昔无想像中重口味,唔算甜,奶香浓郁。

Burger Joys招牌奶昔,我觉得唔算甜,几creamy,唔错。​
至于水牛鸡翼,酱汁偏酸,但跟酥炸鸡翼配在一起,正好中和咗那种油腻感。​
最后芝士薯条,我就觉得麻麻地,薯条切得好幼,但炸得太over,好硬,食时有种干哽嘅感觉。
2020-05-12
芝士牛肉汉堡