2021-01-15
湾仔想揾间有质素啲嘅日本菜都唔系好多选择,呢度就一间楼上寿司店专食omakase(厨师发办),不过omakase郁d都过千银,真系听见都心伤,好彩呢度午市就有好多款套餐,除咗寿司、刺身饭之外仲有d热食,$200-300左右已经有交易,价钱非常亲民,寿司套餐款式真系厨师发办,可以坐系吧台睇住师傅整,omakase嚟讲可以食到呢一个质素真系几抵。特选寿司(包括寿司8贯、茶碗蒸、沙律、卷物、甜品)因为同佢朋友系熟客嘅关系,今日师傅私人醒多一件寿司,9款寿司依次序分别系针鱼、鲷鱼、𫠒红鱼、深海池鱼、𫚕鱼、右口鱼边、赤贝、帆立贝同中拖罗,要留意每次款式都会唔同。本身寿司饭已经有调味,所以完全唔洗点豉油都已经好够味,饭粒唔会松散之余仲保持到粒粒分明有咬口。面头嘅刺身更加唔洗讲,每款都非常新鲜鲜甜,刀工好好,厚薄均匀,而且每一款上面都配上唔同调味,例如姜蓉、柚子蓉、酱油、海胆等。我个人就最钟意右口鱼边同中拖罗,两款都系入口即溶,针鱼同中拖罗上面嘅海胆好鲜味软滑(注意:中拖罗上面嘅海胆原本系无架!),食完满口甘香。餐牌上写住系最后有卷物,不过今日就变咗做乌冬,食完寿司之后师傅会提供少少柚子胡椒,可以食
特选寿司(包括寿司8贯、茶碗蒸、沙律、卷物、甜品)
餐牌上写住系最后有卷物,不过今日就变咗做乌冬,食完寿司之后师傅会提供少少柚子胡椒,可以食乌冬时直接加落汤入面,果然只需少少,成个乌冬都充满住柚子胡椒味,好香,乌冬入口滑溜,不过汤底本身略咸,但系食完寿司食返碗热乌冬都好满足。
人均消费:$300
推介指数(10分为满分):9.5分