2020-05-25
📍#一登龙门📍Dragon Gate.🇭🇰香港湾仔厦门街7-17号百旺都中心2楼B号舖🇭🇰Shop B, 2/F, Hundren City Centre, 7-17 Amoy Street, Wan Chai, HK.人均消费: HKD400.味道: 👅👅👅👅卖相: 👀👀👀👀👀价格: 💰💰💰💰环境: 🌹🌹🌹🌹服务: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性价比: ⭐️⭐️⭐️回头率: 🔆🔆🔆🔆.一行12人选择湾仔一登龙门食中菜🇨🇳地方不大,只有两张大枱,环境感觉好优雅舒服,招呼超级好❣️.⭐️秋葵淮山满天星 HKD88超级靓啊😍秋葵底下是淮山蓉,夹完再蘸豉油,清清淡淡挺开胃HKD88连摆设算十分抵食👍🏻.⭐️水晶肴肉 每次见到水晶肴肉都会点🥰肉唔会过咸味到岩岩好,层水晶好香好滑!一人一两片根本不够!.⭐️酸菜鱼 又是酸菜鱼啊❣️抱住平常心啦🙏🏻鱼肉一向唔会差得去边,个汤初初就觉得普通,点知慢慢又有惊喜!酸味愈食愈浓,愈食愈惹味!.⭐️花雕蛋白蒸虾好久无食花雕蛋白蒸♨️我个人比较喜欢花雕香,花雕味好重我超喜欢!虾肉好大块,好入味,我觉得非常好味!但如果你唔好酒味就不建议试🙈.💯飞嫦炸元蹄 第一次见元蹄原正既真身🍖黑黑的都怕
📍Dragon Gate
回头率: 🔆🔆🔆🔆
⭐️秋葵淮山满天星 HKD88
⭐️水晶肴肉
每次见到水晶肴肉都会点🥰
肉唔会过咸味到岩岩好,层水晶好香好滑!一人一两片根本不够!
⭐️酸菜鱼
又是酸菜鱼啊❣️抱住平常心啦🙏🏻
⭐️花雕蛋白蒸虾
好久无食花雕蛋白蒸♨️
我个人比较喜欢花雕香,花雕味好重我超喜欢!
💯飞嫦炸元蹄
第一次见元蹄原正既真身🍖
黑黑的都怕会太㶶,影完相就可以切📸🔪📸🔪见到都口水流🤤
外皮脆卜卜超香口!肉嫩而且一啲都唔腻,超正💯
Ⓜ️八宝鸭
八宝鸭是前一天预订的🈯️
第一次食,又是影完开鸭📸
有人话做得唔正宗,我就不太清楚
我觉得里面糯米有点湿,但饭吸满鸭味,鸭皮好脆,两者互相平衡一下
Ⓜ️万寿富贵平原鸡
我的确是为只万寿富贵平原鸡而黎😂
即系乞丐鸡,鸡用糯米包著,放入鸡型既泥入面烧🔥出来时只泥鸡还有烟♨️
之后自己同槌揼烂只泥鸡🔨
鸡好香好惹味,可惜咸了少许!
Ⓜ️上海小笼包
小笼包可以,饀味道几唔错,略嫌皮厚左少少🙆🏻♀️
💯香蕉拔丝 ⭐️芋头拔丝
终于食到童年回忆!
香蕉同芋头都炸得好香,尤其香蕉真的食到停不了口🍌
又香又热又甜甜的好正❤️必食推介💯
虽然只平原鸡有点失望,但整体我觉得还是值得过的餐厅,无论厨师到楼面的姐姐,都感受到份诚意!
绝对会回头再吃!