2018-04-19 2560 浏览
打边炉嘅生活持续咗一段时间。就算天气渐渐开始热,但一于唔好比佢停,所以我地又打边炉。对于食一直有要求嘅朋友话,为咗寻觅一间好食嘅火锅餐厅,所以乐此不疲地为我地提供一间又一间嘅选择,而今日我要特别讲嘅呢间「圃锅」位于‪湾仔区‬。先讲讲装潢,餐厅楼顶好高,灯光有少少昏暗,但凝做出烛光晚餐嘅感觉,几个人相约晚餐倾下计,几好气氛。格调呢啲野并非得个样,坐低后见到餐桌准备好客人用嘅抹手毛巾同餐前水果,服务贴心加分。今餐,我地分别拣咗两款汤底:怀旧莞茜皮蛋萝卜汤、传统猪骨汤。柯打后无耐除咗汤底好快到之余,一大盆嘅刺身都同时上菜。咁就可以边食边等个锅滚起。刺身一到,众人都纷纷攞起相机左闪右影,摆盆嘅卖相又的确系十分吸引嘅。终于起筷,卖相靓嘅食物,味道都果然有保证啲,呢个刺身盆分别有三文鱼、吞拿鱼、牡丹虾同深海池鱼。每款都十分新鲜,而今晚食嘅池鱼,肥而且鲜,就算唔点豉油都相当甜,大满足。系陶醉紧刺身嘅同时,各种嘅火锅料都陆续有来咁上,特别系呢条庞大嘅海鲜船,夸张地排列咗唔同种类嘅海产,有龙虾、海虾、鲍鱼、带子、花甲同蚌。每只海鲜都超大只,而且好新鲜,边食边见到只鲍鱼系咁郁下郁下,非常活跃。然而,终日焦
餐前果
怀旧莞茜皮蛋萝卜汤、传统猪骨汤

四色刺身

锅物海鲜盛

海鲜盛龙虾
海鲜盛带子
日本鹿儿岛和牛A5

然而,终日焦点嘅「日本鹿儿岛和牛」到喇,睇见啲纹都知道好食,摆盘亦非常花心思,圈起既牛肉容易夹起,唔需要焯太耐就立即食,果真肉质嫩口,肉味浓郁。
日本鹿儿岛和牛A5

当时感觉就系,原来牛肉真系可以一间还比一间好食,所以呢个HKD100值得加,除咗刺身、和牛都十分抵食。
火锅配料
总结其他嘅火锅配料中规中矩,但个海鲜盘的确只只海鲜十分大只足料,而和牛就更加不用多讲,真系十分好食。整体唔错,服务周到,一次几好嘅用餐体验。