2023-02-19
忽然又想食印度野😋湾仔铜锣湾区唔多呢种菜式,不过OpenRice一search就揾到呢间位置偏僻啲,舖头比较细,平日唔系路过都应该唔知佢嘅存在🙁Menu选择超级多😍有白饭set /手抓饭set /烤麦饼set,每个都有唔同肉类拣,鸡牛猪羊都有另外仲有多款不同制作方法嘅尼泊尔饺子Momo🥟当然仲有啲散叫嘅烤肉,又系选择困难症发作嘅时候▶️ 豆汤Daal soup先来个黄色嘅汤💛,唔好俾佢个颜色吓亲,系天然嘅颜色,来自香料饮落味道偏清同水,唔似一般西餐creamy汤系啲豆同薯仔搞溶整出嚟嘅,有薯仔沙沙地嘅口感,加豆嘅味道,变相营造到佢好似杰身咁🥔个人觉得几特别,一路食浓味嘅咖喱,间中饮番啖汤,咁就可以「调整」返自己嘅味觉▶️ 鸡肉烤麦饼套餐Chicken roti set ($70)成个set好靓仔,铁盘分为四格最大格放咗三大片接起左嘅印度烤饼🫓另外三格就分别放上紫洋葱同腌咗辣酱嘅萝卜同青豆🧅咖喱鸡肉🐔红腰豆玛沙拉🫘印度烤饼非常簿身,但搣起上嚟分成两层,味道上似潮州薄饼,只系多咗好多小麦粉(唔知点解同之前起正宗印度餐厅食嘅味道唔同😅)不过我觉得呢个都好食,起码薄饼够软身,卷住啲咖喱鸡同红腰豆食
位置偏僻啲,舖头比较细,平日唔系路过都应该唔知佢嘅存在🙁
另外仲有多款不同制作方法嘅尼泊尔饺子Momo🥟
当然仲有啲散叫嘅烤肉,又系选择困难症发作嘅时候
▶️ 豆汤Daal soup
饮落味道偏清同水,唔似一般西餐creamy汤
成个set好靓仔,铁盘分为四格
最大格放咗三大片接起左嘅印度烤饼🫓
不过我觉得呢个都好食,起码薄饼够软身,卷住啲咖喱鸡同红腰豆食,绝配👍🏻
咖喱鸡个咖喱酱偏辣🥵胜在唔太油
鸡肉肉质滑嫩,因为用上带骨嘅鸡腿肉而非鸡柳鸡胸
自己冇乜加紫洋葱同腌萝卜,因为呢啲实在太浓味🙈紫洋葱味道苦又攻鼻,腌萝卜仲辣过咖喱,同埋偏咸
个人最钟意系红腰豆玛沙拉(Rajma)❤️超多原粒嘅红腰豆,非常有质感
一开始以为个底酱系咖喱,点知原来系用真蕃茄整嘅酱,原理似英式焗豆 (baked beans),不过好食好多倍😆
味道一啲都唔咸酸,反而带啲香料味🌱味道天然,成碟食晒
▶️ 羊肉烤麦饼套餐Lamb roti set ($75)
同上面𠮶个套餐差唔多,纯粹系咖喱鸡变咗咖喱羊肉
羊嘅份量比鸡肉多,肉质几淋,重羊味但唔骚🐐
有趣地伴菜都唔同,今次唔系红腰豆玛莎拉,而系薯仔椰菜花 (Aloo gobi),亦系相当健康嘅菜式
又一间好食嘅印度菜🤤印度菜开始荣升做我钟意嘅菜式之一,发现佢哋好多菜式变化,香料调味好讲究
内在环境细少少,不过唔会话坐得太迫
服务几好,姐姐唔系香港人但识讲少少广东话,特登攞张凳俾我哋摆袋
上菜神速快,落完order转个头就嚟😂
性价比几高,冇加一,平均$70一个人,食完好满足又好饱🤰🏻(每一次食印度菜都好丰富haha)
嚟湾仔铜锣湾区嘅朋友不妨试试呢间,必定有意想不到嘅惊喜✨