2019-06-24
同事话带我去食台湾正野,佢话有点隐世但值得去食。佢带我行小路入面,舖头就位于一条冷巷的尽头,行到尽头见到一间餐厅装修简洁又靓,岩哂去打卡,就系个间隐世台式餐厅。环境阔落,座无虚席,因为系LUNCH TIME 时间,好多人,不过等左5分钟左右都入到去。一坐底,店员比左个QR CODE 我地点单,好方便,有45元-62元既午市套餐,有主打既便当同埋拌面。A. 古早卤肉便当 HKD 45:肉燥不油腻也不浓味,但适当的卤肉油脂又香又甜,配上正宗台湾米的甘香,再用特调卤汁烹煮,做出米香浓郁甜润的经典肉燥饭,带出属于台湾味的浓厚情感。卤肉比例瘦肥适中,一定要连猪皮食先可以食得出佢既肉香!G:红烧牛肉拌面 HKD 62:自去年KiKi拌面在港推出后,在明星效应下,香港掀起一阵台湾拌面风!台湾干面胜在非油炸,天然日晒下无落防腐剂,卡路里比油炸即食面低,面质Q弹,的确口感特别弹牙、烟韧。配上葱,酸菜同埋黄瓜,亦是拌面的精华啊!牛肉好焧身,呀婆都食到,仲有牛腩香而浓味!不错台湾夜市拼盘 HKD 48:拼盘入面有台湾传统小食,盐酥鸡,台湾肠,花枝丸仲有个豆腐。盐酥鸡外脆内软要热食,唔会话粉太厚,不过有点唔够
,岩哂去打卡,就系个间隐世台式餐厅。
A. 古早卤肉便当 HKD 45:
G:红烧牛肉拌面 HKD 62:
台湾夜市拼盘 HKD 48:
拼盘入面有台湾传统小食,盐酥鸡,台湾肠,花枝丸仲有个豆腐。
盐酥鸡外脆内软要热食,唔会话粉太厚,不过有点唔够盐酥个阵味。
豆腐好特别,佢外皮系用章鱼烧皮同料既做法,加埋柴鱼片,唔讲以为食紧章鱼烧,几好味!出奇夹既组合。
鱼酥皮蛋豆腐 HKD 38: 柴鱼片加上冻豆腐,皮蛋上面仲有肉松,好特别既口感!
酥炸花枝丸 HKD 32: 真材实料,大大粒墨鱼粒系入面,仲有浓浓既墨鱼香,正
总结:午餐呢个价位算唔错,食物环境同卫生都好满意,而且坐得舒服。