2022-11-08
黎间餐厅位处于湾仔兰杜街, 位置相当隐蔽,因为喺内街入面。见门面都几光猛,同埋好耐冇食台湾菜,就同朋友入去试下。我地入座既时间系星期日7:30,有几枱客坐系度,店员有两个,应该一个系员工,另一个收钱既应该系老板。我地最后选佐纯4人卡位黎坐。坐位都算几阔落,两个人坐绝对绰绰有余。再讲下食物质素。我地叫佐一个2人set,有两个饭,3个𩠌,两杯野饮。(1) 花枝丸 花枝丸用佐好多鱿鱼,差唔多啖啖都系鱿鱼黎。食得出用佐回椒粉去掩,回椒味配上充满咬牙既鱿鱼好和味。(2)三杯鸡 鸡最紧要林身,呢个三杯鸡既鸡既肉质嫩滑,唔会煮得硬,值得一赞! 唯一可以改善既就系好多姜,有时候以为系鸡点知系姜黎。不过啲姜放入口都唔难食。😂(3) 蒜蓉时蔬椰菜要炒得好食同系咁容易,佢地用佐好多油去炒,入口时淡淡油香,令平平无奇既椰菜升华。唔介意多油既先好叫呀! (4) 柚子蜜同出面餐厅既柚子蜜一样咁好饮,饮到最后,连柚子肉都食埋。最后埋单 248蚊,每人都系124蚊,都算抵食!
(1) 花枝丸
(2)三杯鸡
(3) 蒜蓉时蔬
(4) 柚子蜜
同出面餐厅既柚子蜜一样咁好饮,饮到最后,连柚子肉都食埋。
最后埋单 248蚊,每人都系124蚊,都算抵食!