2023-05-22
📍《 鸟华亭 Torihana Tei Ramen 》湾仔交加里22-30号华都楼地下15号舖👦🏻👧🏻间唔中就会想去食鸡白汤拉面,今次去一间都相当有名气嘅鸟华亭试吓!呢间系喺香港第一间开始卖鸡白汤拉面,算系香港嘅鸡白汤始祖😈 整体上啲嘢食都好高质,除咁个汤头够哂浓之外,呢度嘅小食真系好有惊喜🥹▫️至极鸡白汤拉面 $99 🐔🐣个汤头真系好浓厚好creamy🥹 又唔会太重味,饮落去好好味同好舒服!啲鸡片系经10个钟慢煮而成,唔怪得食落去咁谂啦~▫️鱼介鸡白汤拉面 $91 🐔🐟呢个汤头系喺鸡白汤底再加上鱼介,所以除咗有本身鸡白汤嘅浓,仲有阵鱼介嘅鲜味😋 啲面亦都相当挂汤,我哋食到停唔到口😂▫️唐扬炸鸡 $48 🍗啲鸡块炸到好香脆,食落去仲热辣辣,啲肉够哂juicy,好好食👍🏻▫️忌廉蟹肉饼 $42 🦀呢个有惊喜!啲馅够哂足料,即炸即食,食落去超级creamy得嚟仲啖啖蟹肉,好满足🤗人均消费 $120-180推介度🌕🌕🌕🌕🌑#sesametea_湾仔#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #foodstagram #hongkongfood #hkigfo
湾仔交加里22-30号华都楼地下15号舖
▫️至极鸡白汤拉面 $99 🐔🐣
▫️鱼介鸡白汤拉面 $91 🐔🐟
▫️唐扬炸鸡 $48 🍗
▫️忌廉蟹肉饼 $42 🦀
人均消费 $120-180
推介度🌕🌕🌕🌕🌑
#sesametea_湾仔
#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodporn #foodstagram #hongkongfood #hkigfood #igfood #hkrestaurant #foodpic #hongkongfoodie #香港美食 #打卡餐厅 #香港必食 #香港好去处 #湾仔美食 #湾仔必食 #湾仔好去处 #香港拉面 #香港日本菜