2020-04-01 757 浏览
除咗日本菜同韩国菜,越南菜都系一个我哋好钟意嘅外国菜系,食到一碗热辣辣又好香浓嘅牛肉pho真系好幸福架!不过,想喺香港食到地道嘅越南菜都唔容易,而呢间位于湾仔嘅西贡街头越南牛肉粉,够地道而味道都唔错㖞!香脆炸虾饼同平时食开嘅虾饼唔同,呢个香脆炸虾饼嘅表皮好有层次,炸到脆卜卜,外脆内有好香嘅虾味,弹牙香口!生牛肉汤河粉食越南嘢,当然唔少得越南粉啦,热辣辣嘅越南粉,汤底清香,生牛肉嘅份量好多,用滚汤焯熟,生熟度啱啱好,肉味香浓,又够软腍。而河粉幼滑,好好味。香茅猪扒捞檬A姐话今日无咩胃口,所以就叫咗个捞檬!檬粉配上自家制酸辣酱汁,又惹味又开胃,而A姐话要加埋是拉差香甜辣椒酱,就更加滋味。配菜有萝卜丝、青瓜丝、花生碎等等,食落好有口感。而香茅猪扒大大块,加上葱油就更好味喇!(记住Like同Share畀朋友)By A姐M佬 玩乐日记

香茅猪扒捞檬

(记住Like同Share畀朋友)

By A姐M佬 玩乐日记
2020-03-17