2019-09-29
今晚黎到湾仔呢间日本料理餐厅食好野,装潢走和风x西式路线,同样餐厅分开两边,一边主要食铁板烧,另一边就开放比客人食omakase,而今晚我就选择了食omakase,店员安排座位后,见到眼前有几师傅已经准备食材,十分专业!前菜三小碟:苹果醋蒟蒻/ 冷胡麻豆腐/冷南瓜汤苹果醋蒟蒻食呢个前菜三小碟都有分次序架!第一道食既呢个冷前菜主要品尝苹果醋的味道,酸酸甜甜,开胃!冷胡麻豆腐胡麻豆腐相信也不陌生,必食既日式前菜之一,呢个特色之处在于大豆味很突出。冷南瓜汤冷汤都系第一次品尝!估唔到冻左既南瓜汤好好饮,完全展现到日式x西式的风格!芝麻鲷薄切呢一道芝麻鲷薄切加入少许秘制芝麻酱汁,香葱和食用花瓣,提高鲷鱼片的鲜味。吞拿鱼他他接下来呢道吞拿鱼他他绝对系我既心水推介之一!本身我比较怕吞拿鱼个种腥味,但系呢一个吞拿鱼他他完全无腥味,加入小小洋葱粒,底层系西式feel既柚子沙律汁,两者一齐食再配合脆口多士,正!烟熏带子接下来呢道绝对要相机食先!一揭开盖,烟飘晒出黎!主角当然系超大粒鲜甜带子啦,配合埋三衡桃木和底层番茄酱,fushion得黎好睇又特别。莲藕馒头煮物出场,呢道类似关东煮feel,好有和风味道。
前菜三小碟:
芝麻鲷薄切
吞拿鱼他他
烟熏带子
莲藕馒头
煮物出场,呢道类似关东煮feel,好有和风味道。
寿司:
池鱼王,金目鲷,真鸣坚
烧春鱼配蛋黄酱
食完三道较淡味既寿司之后,品尝呢个烧春鱼!精致又特别,只能说师傅将多春鱼煎到金黄色,啖啖肉,好有鱼味!面层一粒粒既类似果仁,配合埋蛋黄酱,口感层次丰富,嘴里仍然停留蛋黄酱creamy既余韵。
寿司:赤肉鱼/赤贝/黄油甘/招牌酱油拖罗
品尝完烧春鱼之后,再继续食比较浓味的寿司!寿司整体黎讲,印象比较深刻既非招牌酱油拖罗莫属!酱油拖罗既鱼油鲜味突出,非常鲜味,首选推介。
海胆丼饭
接下来出场既系我最爱既海胆丼,连饭粒入面都混埋海胆汁架!钟意食海胆既朋友应该会疯狂吧!
鲣鱼清汤
接近尾声时,饮一口鱼清汤,清清口腔。
最后还有甜品
甜品有新鲜青印提子和超甜哈密瓜!仲有特色焗海绵蛋!呢个玉子以焗既方式,同平时食到既完全两种感觉,好似食紧蛋糕一样,够晒精致。