2018-02-12
朋友系网上见到有文章介绍湾仔呢间Cafe,就决定周未中午嚟试一试。嚟到啱啱好中午12点,门口都未见有人排队,但入面已经满坐,都要喺出面等一阵,等左大约15分钟,终于可以入去坐喇。呢度唔同一般Cafe可以自助拣位,出去点嘢食,而系餐厅形式有Staff帮你安排返位置同登记等位,所以都会有返Service Change。嘢食一早喺等位嘅时候已经拣左,好快就决定左要最出名嘅Donut Toast同埋mushroom on toast,而饮品方面当然就拣咖啡,事关之前已经睇到文章介绍呢度既咖啡师有喺美国既咖啡比赛度得奖。喺餐牌上面见到佢既咖啡喺分为三种:Black、White同Filter,喺员店细心介绍之后得知我想饮既Latte就属于White,喺拣左White Coffee之后,可以再有2种选择:Fruity同Choco blend,其实喺两种唔同既咖啡豆,Fruity喺果味重啲,而Choco就系比较浓香,我自己就拣左Choco。咖啡上左枱会比埋几粒蓝梅干你,员店会建议你先食蓝梅干,再饮咖啡,口感会更加特出,而饮落去都觉得喺一杯非常出色既咖啡,奶同咖啡既比例配搭得好好,唔会有其中一方太抢既感
呢度唔同一般Cafe可以自助拣位,出去点嘢食,而系餐厅形式有Staff帮你安排返位置同登记等位,所以都会有返Service Change。 嘢食一早喺等位嘅时候已经拣左,好快就决定左要最出名嘅Donut Toast同埋mushroom on toast,而饮品方面当然就拣咖啡,事关之前已经睇到文章介绍呢度既咖啡师有喺美国既咖啡比赛度得奖。喺餐牌上面见到佢既咖啡喺分为三种:Black、White同Filter,喺员店细心介绍之后得知我想饮既Latte就属于White,喺拣左White Coffee之后,可以再有2种选择:Fruity同Choco blend,其实喺两种唔同既咖啡豆,Fruity喺果味重啲,而Choco就系比较浓香,我自己就拣左Choco。 咖啡上左枱会比埋几粒蓝梅干你,员店会建议你先食蓝梅干,再饮咖啡,口感会更加特出,而饮落去都觉得喺一杯非常出色既咖啡,奶同咖啡既比例配搭得好好,唔会有其中一方太抢既感觉。