2010-02-27
过左年, 终于有一日系公司悠闲少少. 心血柩潮, 同同事一齐到湾仔找食. 本想坐车去远少少但后来改左黎食Pub Lunch. 体验一下本港西人酒吧既平日Pub Lunch系点既先.地方是开放式, 中门大开, 系呢d有春意或是有秋色的时候, 坐下用餐最佳. 奈何呢, 店旁虽是公园, 但店正门是车水马龙的马路. 就有点失色了, 不过, 换著是外国, 西人挻喜欢这些open air 既pub 既. 我们两个都叫了是日的Lunch Special, 一个叫了烟鸭胸意粉, 一个叫鸡肉肠配薯菜. 而头盘我们两个都选择了吞拿鱼沙律. 我们只叫2set, $69 不加一, 如果加埋甜品3个set就要$89, 唔加甜品个价钱呢, 就尚算合理. 先说沙律, 吞拿鱼肉不少的, 100%西式的沙律, 充满橄榄油同意大利黑醋. 清爽清甜的沙律菜, 黑醋的少少酸味. 这是西式沙律既最好效果.食完沙律, 上主菜了, 一看, portion好似细左少少. 如果我们是两个西人大汉, 相信呢个lunch未必够食. 意大利粉只一小注, 鸭胸就几够味既, 只可惜是外来贷才有料. 我叫的肠仔也一样, 份量不多, 而且, 只是那
食完沙律, 上主菜了, 一看, portion好似细左少少. 如果我们是两个西人大汉, 相信呢个lunch未必够食. 意大利粉只一小注, 鸭胸就几够味既, 只可惜是外来贷才有料. 我叫的肠仔也一样, 份量不多, 而且, 只是那两条肠叫做好食, 薯蓉呢, 就只是薯仔味, 而且仲要系唔香个只, 甚似用薯蓉粉沟出稷个d. Lunch Set 功架未算好. 难怪, 中午1pm - 2pm, 只有不足10台客, 而且亦是某些公司高层, 大说是非, 公司政治之胜地........因为冇人麻.