2016-03-22 436 浏览
即系咁讲,女孩子都可以好麻甩,不过只限于冇男仔嘅时候,今晚同我系新加坡番黎嘅中学同学聚下,我地两个女仔变得“佬“了起来唔知系咪佢好耐冇番黎香港,我地系tst撘船去湾仔,边行边谂食咩,都行到cwb喇9楼一出lift,就见到烧烤台,环境宽阔,阵阵烧烤味,我地安排左坐sofa位一坐底,我地就点菜,任食心态当然系唔贵唔食啦,牛肩肉,生蚝系必点由于我真系好饿,所以叫个冷面食下,顶下先蒜油冷面:冻系够冻,不过冇蒜味只见蒜片,但唔油,哈,健康好多,面质就唔够爽爽,其实等食串烧,我fd都话我,好叫冷面,唔争在,等多一等就食得啦牛肩肉:带小小肥,甘香可口,肉嫩淋滑,牛味什浓再黎牛仔肉,玉子,再叫d菜菜tim,粟米仔,菠萝,鲜冬菇牛仔肉:嫩滑冇so味,加上酱汁味道甜甜,嘢味到想送饭菠萝:以为会好酸,点知劲甜,而且烧过甜味更出,粗粗嘅纤维感带点酸,感觉好去牛肉油腻感冬菇:新鲜冇up味,就咁烧,烧到d菇汁出浓缩,肉身平平就食得虽然好多选择,但系钟爱海鲜嘅我俩呢,系满足唔到我地架,所以叫左set樱之贝for 2,两位都系加96蚊渣(未加一)樱之贝包括:鲍鱼:大大只饱鱼,爽口,加上小小酱汁调味,更嘢味,细心嘅系鲍

由于我真系好饿,所以叫个冷面食下,顶下先
冷面
牛肩肉 & 生蚝
牛肩肉:带小小肥,甘香可口,肉嫩淋滑,牛味什浓
再黎牛仔肉,玉子,再叫d菜菜tim,粟米仔,菠萝,鲜冬菇
牛仔肉:嫩滑冇so味,加上酱汁味道甜甜,嘢味到想送饭
樱之贝for 2
樱之贝for 2
鲍鱼
翡翠螺 & 青口
生蚝
扇贝
樱之贝包括:
鲍鱼:大大只饱鱼,爽口,加上小小酱汁调味,更嘢味,细心嘅系鲍鱼内脏都去除埋
蚝:鲜味美味,加左小小七味粉,小小辣小小刺激,今一吃不停,不过我钟意蚝味重d嘅蚝,如果唔加调味会好更多
扇贝:店员代烧嘅质素果真不同,去左污joe嘢,烧得刚好熟,海鲜味十足
青口:细只左d,我fd食得劲快,我食得一只渣
翡翠螺:冇沙真系好难得,连壳烧,仲有啖海鲜汤
今晚食得好尽兴,一串烧肉,一口啤酒,一肚子心事都尽消!
题外话/补充资料: 有图仲有片!!! 汁烧牛仔肉: https://www.youtube.com/watch?v=OYfXC4Z0CtA 生蚝~生蚝~生蚝~烧滚了吧 (Oyster on stone): https://www.youtube.com/watch?v=douLtcQ41B4
2016-03-17
  • 生蚝