2024-05-29
最近夜晚去左油麻地佐敦一带感受夜缤纷, 连晚餐都系街边大排档, 充满风味!!首先上嚟嘅系大排档Signature dish - 豉汁蒸白膳。个白膳个个肥美弹牙,连皮带肉一起食,很有嚼劲。浓郁咸香嘅豉汁淋在上面, 配碗白饭一齐食, 更系美味。另一道菜系香浓软滑嘅沙拉骨, 肉质特别柔软,有咬口。而佢哋用嘅沙拉汁调味,恰到好处,唔会太咸,反而带有一点甜香。食落真系好过瘾啊!接下嚟我哋试咗一碗马拉盏通菜煲。呢个菜式系用马拉盏肉同通菜一齐炖煮而成,浓浓嘅味道非常对胃口。肉质好软滑,而通菜亦保留住新鲜感同脆爽感, 汤汁入味。最后,我哋点咗一盘椒盐鱿鱼。个个鱿鱼极之酥脆,外层咸香,好食到停唔到口。同埋份量亦好足够,仲可以配白饭一齐食。虽然呢间大排档同埋佢哋嘅环境同设备都好简单,但亦系一个可以品尝正宗香港菜同感受地道风味嘅好地方, 价钱亦好亲民呢。