2018-07-31
因为听闻海港有阿拉斯加蟹食,而尖沙咀开咗一间海港荟,谂住新开嘅应该都唔会太差。做紧12人套餐4千蚊包4斤半蟹,侍应系咁sell我地食餐,但我地得7个人食唔到,所以我地散叫。到咗个场地都几大几阔落,新开果然系唔同啲, 不过卫生真系麻麻地,啲杯碟碗都污污糟糟邋邋遢遢。😫 不过算啦换个只,处理下佢都接受啦!由于系为咗只蟹而黎,所以我哋个重点都系摆喺个只蟹度。 我哋叫咗6斤4蟹 (其余都系4斤左右),而且仲特登去咗鱼缸度拣蟹,拣咗只1号仔长脚蟹清蒸。 上枱都仲以为佢俾错,原来系白松露油野菌炆粗面,净系见到面头𠮶啲芽菜仔同埋菇。 呢碟味道一般,不过不失啦! 呢个都算揾笨,个兜得个大,同埋多冰,咕噜肉得𠮶几旧,生果得𠮶几粒。我估厨师只系将旧肉搽啲粉去炸就叫做冰镇咕噜肉。估佢唔到,呢个豆腐竟然系个个都话几好食㖞! 所以叫啲普通嘅就算啦! 个豆腐好滑,啲汁少少咸啦。 半只烧鹅都有啲睇头,同埋下面有个火喺度庆住咁上嘅,不过就做唔到脆皮烧鹅啦! 呢个令各人一肚火呀! 上枱嘅时候发觉蟹盖上面多左粒藤葫嘅? 有几只蟹脚仲黑黑地添。我哋同经理讲,经理就攞返入去, 另一个著黑色衫女人同刚才𠮶个经理又捧番𠮶碟蟹出
呢个都算揾笨,个兜得个大,同埋多冰,咕噜肉得𠮶几旧,生果得𠮶几粒。我估 厨师只系将旧肉搽啲粉去炸就叫做冰镇咕噜肉。
我哋同经理讲,经理就攞返入去, 另一个著黑色衫女人同刚才𠮶个经理又捧番𠮶碟蟹出嚟仲铲走左粒滕葫添, 我哋当然唔要喇! 不过我哋个个都超级无敌咁不愉快!
蟹又食唔到,啲𩠌又麻麻地,成肚都系得番火气呀!