之前餐厅老板话出咗款新蛋糕,我见到张poster已经觉得我唔会有机会试到呢个cake,因为我几乎次次都系一个人嚟。😥今次终于有机会啦,日本同事生日,我哋几个人订咗呢度同佢庆祝生日,我当然成机话订呢个鲜果脆脆咸奶油蛋糕啦!😂我哋叫咗日式蒲烧鳗鱼饭,我平时好少会食蒲烧鳗鱼,因为怕啲汁好甜又惊啲鱼有骨。今日呢块鳗鱼又大又厚仲冇骨,啲汁唔似一般出面买𠮶啲一层好甜厚厚铺喺面,而系均匀扫喺鱼面,块鱼肉质鲜嫩,味美而不浓,上面啲芝麻令成个卖相同味道加分。😋😋每次嚟都好想试新嘢,今日试咗呢个挪威比目鱼白汁海鲜焗意粉,个焗意粉面头金黄色𠮶啲就系我最钟意食嘅芝士,啡色𠮶啲系炸完再焗嘅菇,入面啲海鲜真材实料。比目鱼厚肉嫩滑,意粉口感唔会太腍,如果你唔系一定要啖啖肉嘅,可以考虑试呢个。😋😋👍🏼👍🏼上次嘅经验话我知,炸鸡一定要尽快起哂啲鸡胸肉,我好快手就搅掂咗,果然啲鸡胸肉系嫩啲。我估唔到我个日本同事竟然钟意食梅菜扣肉,我唔系好敢试呢啲咁邪恶嘅嘢,自己一个就更加唔会食,今日有机会试吓啦😅。梅菜唔太甜,扣肉入口即化而且唔会好油腻。最后到主角出场啦,打开个盒发现个蛋糕同张poster唔同样,老板埋嚟话因为啲士多啤梨

最后到主角出场啦,打开个盒发现个蛋糕同张poster唔同样,老板埋嚟话因为啲士多啤梨唔靓,所以转咗啲生果,完全冇谂过佢哋系咁贴心。🫶我平好少食甜嘢特别系奶油蛋糕,但系呢个就完全唔同,唔单止唔系好甜,啲奶油好滑,入边啲脆脆令个蛋糕食落好有层次感。虽然话要$398,不过个蛋糕直径6吋三磅重,计返条数,其实唔系好贵,重点系好好食。😋😋😋

P.S. 我哋差唔多两点先去到餐厅,食完晒饭嘅时候餐厅入面唔系好多人,切蛋糕𠮶阵仲有啲餐厅职员过嚟唱生日歌。🎉🎉🎉🎂🎂🎂🎊🎊🎊

午餐
庆祝纪念