2017-07-30 2316 浏览
见到openrice有咁多好评, 又近自己住的地方, 就同左几个朋友黎食。话说鸡煲热潮在几年前冬天时开始, 我几乎个个星期都去茶餐厅类型的鸡煲店食, 又平又多野食。后来, 热潮冷却左之后我就少左好多黎食。不过, 今次见到其他评论话呢间鸡煲玩火架!!所以想黎睇睇~而且, 最重要是openrice订座有8折优惠送海鲜拼盘~作为一个「小资女」,梗系试下睇下啦~当我在观塘食黎食去都系apm附近, 行去呢个商场食真系除左食麦记之外就第一次~观塘友一定识, 系工厂区麦记楼上~ 由观塘地铁, 行去鳄鱼恤大厦出扶手电梯最快~过左马路(马会那边), 再向海边行5分钟就到啦~HK$168任饮任食, 再加上8折, 真系好抵!大约7点半, 已经人山人海...好彩用左openrice订座呢~首先要选边款鸡煲, 我地不约而同要左奇味鸡煲~ 问个侍应系咩黎, 佢话甜酸苦辣加埋几十种香料煮成的鸡煲!~任饮任食要点呢张, 有海鲜呀 (深深感叹openrice订座8折, 超级抵~)当我地等鸡煲的时候, 当然系去拎下酱, 拎下野饮啦~ 饮品大部分都是鸿福堂樽装饮品~有平时有的竹蔗芽根, 仲有平时无咩见的茶餐厅系列饮品~(冻
所以想黎睇睇~

观塘友一定识, 系工厂区麦记楼上~

HK$168任饮任食, 再加上8折, 真系好抵!

首先要选边款鸡煲, 我地不约而同要左奇味鸡煲
问个侍应系咩黎, 佢话甜酸苦辣加埋几十种香料煮成的鸡煲!~

当我地等鸡煲的时候, 当然系去拎下酱, 拎下野饮啦~

饮品大部分都是鸿福堂樽装饮品~有平时有的竹蔗芽根, 仲有平时无咩见的茶餐厅系列饮品~(冻柠檬茶好味~)
仲有lotte韩国饮品, 好开心!喜欢饮啤酒的仲有SKOL任饮~

个人觉得酱料比较少, 不过当我食下食下, 又发现鸡煲个味好够, 无咩点到酱~

鸡煲前竟然有餐前点心~ 完全在意料之外, 有两只潮州粉粿, 同菜苗饺, 叫做顶住唔好咁肚饿先~

鸡煲来了, 侍应拎左支火枪出黎, 我期待已久的玩火环节终于黎啦~

睇到目定口呆之后, 个鸡煲劲有镬气, 我地就开始食了~

奇味鸡真系好「奇」, 恕我文笔差, 不能以文字形容, 总之好好味, 甜中带点辣, 但我怕辣的又觉得唔太劲, 香口又唔太重味。

鸡仲有其他配料, 洋葱等等, 好足料~
鸡肉好嫩, 好入味~ (其实咁样玩完火, 炒完, 好难唔入味~)
食到差唔多, 我地就叫侍应捞起d鸡, 就落左d汤继续打边炉~
火锅配料好多, 我地想食返d菜就嗌左菜同少量牛肉同大量海鲜~

openrice订座仲要送海鲜拼盘!!!!

海鲜种类好多, 上次去大x口打边炉, 都净系得虾同squid, 呢间有青口, 带子, 仲有沙白~
汤底吸收了鸡煲的味道, 十分浓味, 所以海鲜好入味, 我无咩点到酱油~

结果食左3个几钟, 由于无时间限制,
我饮左3支鸿福堂饮品~

所以有点快乐不知时日过~
难得呢间鸡煲不是地舖, 在工厂区但由不是在工厂大厦~
以后在观塘唔驶食黎食去都系apm了~
题外话/补充资料: openrice 订座8折优惠真系好抵!!!!!!!! 送的海鲜拼盘一点也不马虎!
2017-07-27
用餐优惠