2018-08-09
听过米走鸡呢个大名,只喺听个名巳经觉得几得意同有意思,于是睇吓到底米走鸡有咩好野食 唔睇由自可,原来呢度嘅芝士鸡煲同火焰鸡煲深得大众喜爱,决定约朋友嚟食米走鸡有几间分店,拣咗位于铜锣湾渣甸中心,方便朋友搭车返屋企我哋book六点钟, 时间尚早🕕环境舒适,空间感足够要喺芝士鸡煲与火焰鸡煲之间作出选择实在困难,两种口味大家都钟意食,不过朋友认为芝士鸡煲相对比较漏,有可能好快饱肚,最终决择火焰鸡煲🌶🍱 店员先提供酱料,过咗无耐店员拿来鸡煲呈现在我哋眼前,随后店员将鸡煲与洋葱,辣椒等一同抄起,认真够火气🔥 由于我怕芫茜味,职员话可以另上,所以当职员抄紧鸡煲,我并无要求连芫茜一齐抄,只是后加上 🥘 火熖鸡煲(小)$168🥘我哋叫咗份量小,辣度亦最少,鸡煲有少量辣椒🌶 先食鸡,阵阵麻香巳入哂味 麻辣香味香得嚟唔会抢走鸡味,鸡件柔嫩,肉质滑,鸡件份量除咗多仲好大旧 洋葱味道清爽,平时少食洋葱嘅我都爱上,好味食完鸡煲,店员问我哋要麻辣定清汤,我哋拣咗清汤,另外柯打咗嘅有📍特级雪花肥牛$158(小)牛味香,肉质嫩,好食📍竹笙墨鱼滑 $88(半份)呢款既可食到竹笙亦可食到墨鱼,食材新鲜,口感一流📍蜂巢水
我哋book六点钟, 时间尚早🕕
环境舒适,空间感足够
🥘 火熖鸡煲(小)$168🥘
📍特级雪花肥牛$158(小)
牛味香,肉质嫩,好食
📍竹笙墨鱼滑 $88(半份)
竹笙墨鱼滑
呢款既可食到竹笙亦可食到墨鱼,食材新鲜,口感一流
📍蜂巢水豆腐 $24 (半份)
🔸️平时打边炉钟意食豆腐,呢款第一次食,质感比豆腐挺实,拎起唔会散开,因为size比较大旧,见议浸耐啲先好上碟食🤤
📍翡翠苗 $24 (半份)
翡翠苗
📍 红薯粉 $16
红薯粉
🔖以两个人份量相当足够😉
食过阵阵香味嘅麻辣鸡煲后接住打边炉,真系双重满足 要赞一赞店员,不时主动上前换碟加汤底,服务殷勤细心
今次食过火焰鸡煲几正有机会再嚟食芝士鸡煲🧀