2021-05-05
好耐冇去北海道, 见到餐牌有呢个餐「北海渔港」 👏😆好怀念北海道嘅新鲜海鲜, 唔用传统白烚或蒸的方法,直接用烤炉明火烧, oooh 好 cool😎生猛赤虾🦐🦐🦐坐低就有游戏玩, 消费每人满$400,就有得一手抓大虾😜 我朋友只手好大🤚🖐️ 全靠她 👰一手就捉到8只🦐,超捧哦 👍💯分两食, 两只 sashimi, 另外六只赤烧,两种不同的口感和味道😄Sashimi 刺身🦐😋食落弹牙,好爽口, 肉质很甜美, 劲新鲜的感觉🥳明火烧的赤虾,口感浑然不同, 但这个食法也不遑多让,同样感受到虾肉的弹牙质感🤩青森残酷网鲍🦪🦪绝对够新鲜, 看著它在炉火中挣扎,有点残忍,不过作为食物链的一环,我唯有赞叹它的付出🙏剪开一粒粒,容易入口好易咬,同样够弹牙,好正👍🙆清酒昆布大蚬煮🦪🦪🦪啲蚬肉🦪🦪🦪粒粒都肥嘟嘟, 而且它的鲜味跌哂落个汤到,令碗汤好鲜甜🍲服务员非常好,给我们每人一个碗,叮嘱我哋最紧要饮咗个汤,果然冇介绍错👏😄九州松叶蟹🦀🦀呵呵💪😜 争到一个大蟹钳🤗啲肉满满包喺里面, 蟹肉好结实,咬落好有层次感,蟹肉相当甜🥰京都鳗鱼茶渍饭🥣食咗咁多海鲜,其实个肚已经好饱,但见到呢碗茶渍饭,卖相非常讨好,忍不住咬
生猛赤虾🦐🦐🦐
青森残酷网鲍🦪🦪
清酒昆布大蚬煮🦪🦪🦪
九州松叶蟹🦀🦀
京都鳗鱼茶渍饭🥣
食咗咁多海鲜,其实个肚已经好饱,但见到呢碗茶渍饭,卖相非常讨好,忍不住咬一口,殊不知一食难停, 啲饭好脆脆兼夹香,而个茶定清汤。。好清甜, 调味得相当好 🎉💯配埋这旧鳗鱼,大家好有互相辉映的感觉, 呢餐超满足👍☺️