2018-06-05 2038 浏览
近排朋友学人走去报左韩文班,又迷上左韩星真系有啲唔适应。韩风吹左咁耐依家先黎沉迷真系谂佢唔明。不过佢钟意左就帮下佢啦,放工跟佢过左黎观塘呢度,食返个韩式烤鸡做下韩国人。坐底先点左个鸡翼医肚先,味道都唔错咬落香口。作为前菜小食恰到好处。再黎点左个石锅饭,一送上枱滋滋作响嘅热石同饭焦接触,视觉/味觉/听觉三重享受。因为都肚饿嘅关系,朋友将石锅饭捞匀后已急不及待装返碗。虽然入口仲系好热辣辣,但香味十分诱人而且个饭焦又够,食落口感唔错。猪肉同洋葱都好入味加上微辣味道,就算边食边流汗都食左两碗先收口。因为食嘅野都辣所以点左瓶士多啤梨特饮,味道偏甜带酸用黎解辣同消暑就啱啱好。而且分量够晒多,我地食完成餐都仲有剩可以慢慢饮倾下偈,非常抵饮。跟住就到主角,芝士果醋烤鸡。店员先送上枱俾我地手机食先,再拎过隔离枱帮我地加热。目的系等铺底嘅芝士加热融化,同埋保持热度。唔使一阵间,完成品已上枱,香喷喷嘅芝士味同烤酱味真系无得输。芝士个量又多将每一件鸡都包得满满的鸡肉食落嫩滑唔干身,包裹嘅粉薄薄的但好吸味。虽然系有三粒辣椒嘅辣度,但个果醋酱中和左不少,就算连埋芝士食都唔太觉得油腻。而且个年糕够烟韧,食埋真系好满
火红烧鸡翼
济洲黑豚石锅饭

西伯利亚紫水晶
芝士果醋酱烤鸡
鸡肉食落嫩滑唔干身,包裹嘅粉薄薄的但好吸味。虽然系有三粒辣椒嘅辣度,但个果醋酱中和左不少,就算连埋芝士食都唔太觉得油腻。而且个年糕够烟韧,食埋真系好满足。
C4芝味炸弹
最后点左个烟肉奄列,边吹水边食。
一切开啲芝士同蛋浆瀑晒出黎,奄列做到班尼迪蛋咁嘅效果配上半融芝士,入口带点黏口又充满蛋香。连埋脆口又有油香嘅烟肉,配上士多啤梨特饮都真系几有风味。
呢度环境细细,但坐落一啲都唔焗促加上店员又欣勤,因为我地唔算食得快令到个烤鸡食到一半冻左啲,店员就过黎帮我地再加热,真系几周到。因为咁就已经值得再黎帮衬啦
2018-05-29
火红烧鸡翼