2010-05-27
以前经过石烧,晏昼还是夜晚都好,都唔太多客人,因为依度一餐饭价钱唔平,但近年经过,就好唔同,多咗好多客,除经济好番之外,做紧嘅Citibank推广套餐功不可抹,加埋一都系百松少少就有一个石烧午餐,真系好吸引,尤其好似我哋依类唔系吓吓食得起贵嘢嘅人,咁著数更系唔放过哩D难得嘅机会啦!加上系石烧,啱晒我贪新鲜,又贪便宜嘅港人心态,哈哈!先哩一小篮意大利香草包,唔系好够暖,但非常松软,幽幽香草味,配埋个西兰花忌廉汤,几OK㖞,汤唔算滑溜,但西兰花味够浓!主菜系石烧美国上等牛肩扒,两件牛肩扒放晌块火辣辣嘅石板,「滋滋」声咁晌,甚有动感。石烧好玩在你想七成熟又得,五成熟都得,得咗!不过,个侍应教咗点烧,到自己试吓嘅时候,又唔系咁得心应手,最弊系D肉一开始已放咗晌石板度,无其他地方可放,所以,点都有一部份位置一路烧住,唔可以慢慢烧慢慢叹,要谂吓计改善!除非佢哋系想D客快手快脚食完件扒啦!讲番件扒,我就钟意生D,所以切成一粒粒,「辣」均六面再烧多阵,就醮D黑椒汁哩食,真系几软腍,几有肉味,间场又可以烧少少配菜食!不过好得意,个餐包饮品,但又会有一小杯橙汁俾你,无问用意何在,但食住件扒,饮吓杯鲜橙汁,
主菜系石烧美国上等牛肩扒,两件牛肩扒放晌块火辣辣嘅石板,「滋滋」声咁晌,甚有动感。石烧好玩在你想七成熟又得,五成熟都得,得咗!不过,个侍应教咗点烧,到自己试吓嘅时候,又唔系咁得心应手,最弊系D肉一开始已放咗晌石板度,无其他地方可放,所以,点都有一部份位置一路烧住,唔可以慢慢烧慢慢叹,要谂吓计改善!除非佢哋系想D客快手快脚食完件扒啦!讲番件扒,我就钟意生D,所以切成一粒粒,「辣」均六面再烧多阵,就醮D黑椒汁哩食,真系几软腍,几有肉味,间场又可以烧少少配菜食!不过好得意,个餐包饮品,但又会有一小杯橙汁俾你,无问用意何在,但食住件扒,饮吓杯鲜橙汁,感觉上好似减低咗食扒个种油腻感。
临尾,到甜品时间,系Haagen-Dazs云喱拿雪糕(可惜味道系无得拣),卖相有D麻麻,一来个雪糕球颇细,但又配只好大嘅碟,唔多衬;其次,哩到有D溶溶哋。咖啡就好香浓,带少许酸,为哩餐晏仔作个好结局!
虽然以前未帮衬过,依次系第一次,个信用卡套餐又平咗好多,但觉得无论服务同食物质素都无话打咗折,一样咁好!因为主菜上枱时,除咗叫我哋留心块石板好热之外,亦简单讲解烧几耐就有几多成熟嘅效果,依两样嘢都预咗佢应该要做嘅服务。我哋三个人俾一篮得四片嘅香草包,所以就问可唔可以要多一两块香草包时,佢唔会俾面色之余,好快送到,仲要系俾过一篮新嘅添!论环境,其实坐倚、灯光都令人好悠闲,好轻松,枱凳晌摆位方面又唔算逼,晌枱面又放咗几个精致嘅调味樽,D汤碗、杯碟色泽几柔和,整体都令人觉得几舒服,所以我哋边食边倾偈都坐咗成两个钟。