2022-08-18 512 浏览
油塘中心虽然旧,不过有好多食肆。话说之前有间新餐厅系卖台湾嘢,但话咁快就易咗手🙈。呢日去开家兴入货,就试吓新店「BuBu烧麻辣烫」。舖头用个BB头像做招牌👶🏻🍼,好得意呀。估计小店系由一家人经营。女店主好友善,同我倾偈,叫我下次再嚟帮衬。小店卖嘅食物种类唔算多,不过系大路嘢,例如有麻辣烫、串烧、炸物同凉拌小食等,价钱大众化👍。食物即叫即整,大约需时十分钟,等嘅期间可以喺户外啲枱櫈坐吓。BuBu麻辣烫($50起),呢个系干拌款式🥢,𩠌料选择有廿几款,分两个价位$13及$9,同时亦可拣主食$10。我要咗米线,基本上你可以当佢系正餐,大大碗,够晒饱。麻辣烫口味火辣辣🔥,辣度唔讲得笑,建议大家唔好一次过捞晒啲辣椒,逐啲逐啲嚟。佢另外仲有葱同芫荽等,食落好鬼惹味。墨鱼头($13),屋企两老好钟意食墨鱼🦑,但好多时都好硬、咬唔开。不过呢度嘅出品相反,爽得嚟一啲都唔韧,几正。但佢个样就衰少少,有啲似鸡子🤣。鱼肉春卷($13),🍢春卷有两大条,腐皮包裹弹牙鱼肉,好食过普通鱼蛋,佢有啲似南记招牌。猪颈肉($13),🐷即使猪颈肉唔系泰式烧烤咁香口,不过味道都OK,肉质唔嚡,亦无过多肥膏,个人认为好过五花腩
BuBu麻辣烫
墨鱼头
鱼肉春卷
猪颈肉
猪颈肉($13),🐷即使猪颈肉唔系泰式烧烤咁香口,不过味道都OK,肉质唔嚡,亦无过多肥膏,个人认为好过五花腩。
娃娃菜
娃娃菜($9),🥦菜份量几多,但超级索汁,好辣啊。
脆炸鸡脾
炸鸡($20),🍗呢只鸡脾无得输,我哋食完第一次之后,已经翻啅咗两次。鸡脾炸至金黄香脆,鸡皮脆卜卜,冇油膱味,而肉质就非常嫩滑,再加上本身厚肉,食落令人满足。值得一提嘅系佢调味好掂,够晒咸香🤤。
多春鱼
多春鱼($28/份),🐟一客有六条多春鱼,味道属正常发挥,不过始终新鲜炸起,点都好过超市𠮶啲翻炸。
总括嚟讲,呢间小店嘅食物出品唔错,尝辣者直头会好兴奋🌶,因为难得可以食到咁正宗嘅辣嘛。我自己就唔系咁食得辣,所以都系食鸡脾吧🐔。
2022-08-07
10 分钟 (外卖自取)
BuBu麻辣烫
墨鱼头