2020-11-28
秋风起,又系我呢个火锅怪出动嘅季节🤩今次去咗间位于铜锣湾嘅火锅店,啱晒港岛人!一坐低店员就俾咗个九宫格嘅酱料加前菜我地,等我哋慢慢食慢慢睇Menu,前菜有麻辣木耳,胡麻酱玉子豆腐同花生———————落单后我哋等咗都一段时间,一问店员原来厨房系即叫即煮个沙嗲汤底,汤底饮落绝对同坊间普通嘅沙嗲汤底唔同,有好多花生碎同好浓嘅沙嗲味,基本上用呢个汤底打边炉豉油都悭返😝由于系和牛嘅关系,我煮到啱啱熟就食,和牛食落好林,油花好均匀,绝对可以媲美日本嘅高级和牛😝呢款鱼皮又系其中一样必叫嘅,鱼皮本身已经好香脆再炒埋蛋黄,令味道十分丰富,建议唔好渌咁耐,少少熟就好食🤩水饺同坊间嘅好唔同大大粒绝对比足料,食落好重嘅牛脂味,仲有少少芝士一齐食非常之夹娃娃菜十分新鲜,厨师好细心咁将娃娃菜一开四令到食嘅时候方便啲,岩晒嘴细细既朋友
———————
秘制沙嗲汤锅