2021-11-30
这星期天气跌到十几度,朋友约一齐去食火锅。经过牛知己,睇见招牌是韩汤火锅放题未试过就走入去试一下。朋友喜欢食牛,他拣澳洲牛个餐,但我唔食牛,汤底就冇拣牛骨煲的雪浓汤,反而拣了传统的蕃茄汤和沙嗲汤,汤底浓但不会太咸,不错。汤底未到就出去攞配菜和饮品,除了普通蔬菜、肉丸,有羽衣甘蓝🥬和天妇罗,食材都新鲜卫生,而且有提供一些韩色熟食和泡菜,种类都唔少。汤底到之前送了一份刺身也是唔错的。餐厅用平板电脑落单,好方便。餐牌内有新鲜虎虾任食,我哋最少食咗1打。朋友不停叫牛板腱和牛肩肉,他的评价是一点都唔差,虽然我没有食牛,但我想讲黑豚肉和五花腩片系高质的,可能因为系谷饲,好有肉味。除了雪糕机有特色外,汽水和甜品比较普通,但整体计算埋食材质素CP值高,一定会再食过😊