2019-08-27
今日同朋友嚟到元朗,平時成日喺元朗食嘢差唔多好多餐廳都試過晒。朋友話呢間船長餐廳之前已經喺度,但係食西餐嘅。見佢而家轉左另一個Menu,就決定試吓啦!見到餐廳做緊一個任食火鍋再送一個爐端燒,咁我哋就揀左$198嘅價位,可以食有牛肉嘅火鍋。首先我哋就攞咗嘢飲先,呢度飲品都係自助形式,好似其他放題餐廳咁,款式都算多,連韓國啤酒都有。除咗肉類之外,其他嘅火鍋配料都係出面自助形式自己任拎嘅,火鍋配料款式都幾多,尤其是丸類。另外蔬菜類嘅選擇都好多,不過後來我哋發現原來將啲菜拎去做爐端燒都好好味。另外佢都有啲熟食放咗喺度俾你拎嘅,有蒸魚,中西湯,同埋沙律都有。不過我哋掛住打邊爐同燒野,就冇特別點食到啲熟食,不過睇個賣相都覺得ok既!爐端燒原來會送一個海鮮拼盤,有大蝦,魚片,花甲同埋鮑魚仔。其實呢個海鮮拼盤用嚟做火鍋,或者爐端燒都一樣得嘅。另外爐端燒嘅肉類佢會另外比一份你,每款肉類都有一串。啲肉都OK燒起上嚟都幾野味,因為佢全部都係有餣過嘅。掛住燒爐端燒完全唔記得咗影個火鍋,我地點左番茄湯底,啲牛肉都正常啦,因為我哋都唔係食肉獸,所以都係食自助區嘅蔬菜配料比較多。但係款式夠多所以都好夠飽。之後就係呢
之後就係呢一餐飯嘅亮點,就係任食雪糕雪條,仲要有Häagen-Dazs架!!!!我同朋友一人食咗三杯Häagen-Dazs,即刻覺得好回本好抵食!如果你同我地一樣都係雪糕迷,我覺得真係可以一試。