2018-07-25 74 浏览
有位朋友对火锅情有独钟,加上系荃湾附近番工同时又系一位路痴,所以最后决定去番荃湾个头同佢一聚,去左一间叫做常满既火锅店。地点唔太难揾,所以好快就去到啦~环境非常干净同埋冷气非常够,因为食火锅冷气唔够冻就会食到好热会好唔方便!坐底之后已经好快有侍应姐姐神速咁帮我地准备好酱料架。好等我地可以自行配搭自己喜爱既酱料,相当细心,抵赞!睇左一阵餐牌,以下就系今晚食既美食!汤底方面 酸菜白肉锅 其实酸菜白肉系东北菜名菜之一。酸菜即系咸酸菜,放去做汤底最好不过。因为腌制后味浓,放去做汤底唔洗过份调味就食到酸咸味。可能多水既关系,味道恰到好处!食到酸菜既少少甜味,冇咩化学味。白肉即系五花肉,见到肥瘦横间一致就系猪肉就系正宗既五花肉!食落口肥而不腻!配任何肉食,菜都非常开胃!秀珍茹闻上去有少少草腥味,正常既菇应该有既气味,冇烂冇黑色,绝对系靓仔!份量如果多番少少就会比较好,放系汤底煮一阵就好快熟,菇类吸收左汤汁既酸甜味,令到个菇味道更加出,咬口爽而不硬用黎清一清肠胃最好不过!手打墨鱼滑虾滑双拚 卖相吸引!一灰一白既颜色既虾滑同墨鱼滑分别放系一个半圆既木桶上面,墨鱼滑同虾滑都有打到起胶,几痴住个木桶。都要

汤底方面 酸菜白肉锅
秀珍茹
手打墨鱼滑虾滑双拚
卖相吸引!一灰一白既颜色既虾滑同墨鱼滑分别放系一个半圆既木桶上面,墨鱼滑同虾滑都有打到起胶,几痴住个木桶。都要赞一赞厨房既师傅,分别系木桶底部油一左一层油,好等食客容易将虾滑墨鱼滑放系汤中煮熟,味道尚算唔错,爽滑跟弹牙都做到!果然冇令人失望!
冰豆腐
打边炉一定要有冰豆腐!当佢吸哂汤汁,立即由味淡变惹味!汁香味鲜,冰豆腐好唔好在于水份压得够唔够,加上本人对豆类食品要求都几高,常满都做得唔错!豆腐够干身,唔够干身一放去汤入面一定散开,呢块冰豆腐就好似一块海棉咁!吸哂之前食材跟酸菜白肉既味道!加上豆味令到冰豆腐既味道更加丰富!

响铃
虽然唔系即炸,但系都不输其他知名火锅店。闻上去几香豆皮味,正正系响应有既味道,份量足够四人食用,味道几香豆味,食唔到油味,证明唔系摆左好耐既食材!

牛肉拚盘
压轴之作。牛肉以一块精致既木盘呈上,更有专人介绍,摆设有经过精心舖排,别出心裁,独具一格!有额外既装饰,可见相当重视呢一盘牛肉食材,大走和风。以一间火锅店黎讲绝对系一大突破,令我大开眼界!盘上更有食法!牛肉刀功一流,唔系冰鲜,所以系一定要手切,分别有牛柳粒,牛池板,牛腩头,牛胸,份量都几足够。味道各有千秋,整体有惊喜!令我改观,如要一一介绍,恐怕会令大家会少左一份期待感,所以本人不会一一写上!留待大家慢慢品尝!

整体服务,礼貌,上至食材用料,下至酱料格都算中上水准。最令我欣赏系不论食材几唔起眼都好,都会一一介绍,令我觉得虽然价钱唔太贵,但系礼貌至上系冇价。令我十分欣赏!呢点都值得我下次再去!