2018-07-24
616牛肉火锅专门店最有名就紧系佢既牛肉啦,因为有好多刁钻,唔同部位既牛肉可以食到。而红磡呢间分店就有少少特别,个名都有啲唔同叫做七桌子,当然店里就唔止七张桌子喇,而且佢哋有午餐供应,今日就走去试试先。店面既枱就较为似茶餐厅,不过中间多咗个电磁炉。午餐选择唔多只有四款选择: 牛四宝汤饭,芝士牛肉面,咖喱牛筋腩饭及汉堡包,包埋饮品都只系$48。我们点了芝士牛肉面及咖喱牛筋腩饭再加一碟油麦菜。咖喱牛筋腩咖喱牛筋腩用一个超大钢碗装住,好明显系晚市火锅用的,不过都几有玩味,目测起码有四五旧牛筋腩。咖喱味就不算话太浓亦不太辣,而牛腩有咬口 不会淋到一夹就散,咖喱汁足够叫多一碗白饭食!芝士牛肉面原本睇食物相只不过系牛肉面上面加啲芝士碎,没有什么特别。试完方知其利害,店员先叫我们呷一啖汤才捞芝士,汤底不是台湾红烧牛肉面那一类浓厚汤底。首先有少少清甜的番茄味,之后牛肉味会慢慢渗出,然后席卷整个口腔,最后会感到一丝微辣的口感结尾牛肉系用不同部位所组成,和咖哩牛筋腩一样有啲有咬口,有啲像牛𦟌般带点胶质,而面条亦烟靭有劲当芝士在熔化的时候,第二个精彩变化才开始,半溶芝士附在牛肉一起食的时候,牛肉会变得香滑无
咖喱牛筋腩
咖哩牛根腩饭
芝士牛肉面
芝士牛肉面
芝士牛肉😍
当芝士在熔化的时候,第二个精彩变化才开始,半溶芝士附在牛肉一起食的时候,牛肉会变得香滑无比,汤底变得带芝士香味,整碗汤充斥著番茄芝士牛肉混合之后发出迷人的味道一碗看似普通的牛肉面竟然能做得如此高水准,难得
另外加$9 就有一碟时菜(唐生菜,娃娃菜及油麦菜)
加$9有油麦菜
我地拣左油麦菜,份量都颇多。菜是白烚的,十分健康,另伴一小碗豉油。如果成本许可的话,我想店家将豉油变咗做夜晚火锅用的那个酱就好了,因为至今仍回味那个味道。
套餐仲包左饮品,叫左一枝可乐&菊花桂圆露
菊花桂圆露
初头好惊会好甜,但依个完全唔甜,似系自家制,清热又解渴,如果打边炉饮就岩哂
午市还有一个自家制牛肉汉堡,下次要再来试试。