2019-03-15 186 浏览
二一八餐馆除咗有火锅之外,仲有唔少获气嘅小食添!就好似呢味椒盐鱼云,炸得金黄香脆,上枱时非常香喷喷,表面充满著脆口嘅脆浆,辣味适中,而鱼云入口顺滑,鱼身不失鲜味之余,又品尝到脆口嘅炸鱼块。拣好酱料之后,就紧系打边炉啦。火锅汤底系胡椒猪肚汤底,胡椒汤底微辣,猪肚入口又软滑爽口,加上个汤窝卖相特别,有龙头系两边够晒霸气,无论系外表,或者个汤底都一样抵赞。打边炉点可以唔食蛏子,大大只嘅蛏子,弹牙兼且毫无杂质,放落滚汤中煮熟,绝对无人会抗拒。接著仲有海鲜拼盘有生蚝,蚝身非常丰满,鲜味极浓郁,中意食海鲜嘅人必定会好中意; 而厚身嘅带子大大粒,煮熟后鲜味原汁原味保留在带子之中,一人一粒都食得好满足; 最贴心嘅虾身已经剥左大半虾壳,煮熟后方面大家进食。而新鲜即打嘅墨鱼滑同虾滑,外表平凡,但其实非常美味; 因为系手打嘅关系,鱼滑之间充满细细嘅气泡,放入口后就会食到弹牙空气感嘅感觉,而且呢两道价格完全唔贵,所以强烈推荐。

2019-03-10