2019-06-21
去酒店唔一定食buffet嘅,hot pot都得架!今日同M佬嚟到旺角荟贤居嘅Canton Pot,试一试酒店质素嘅打边炉啦!十二款汁酱无限供应,除咗常见嘅葱花、花生酱、潮州辣椒油、沙嗲酱、蒜蓉、金蒜粒、指天椒同日式胡麻酱之外,最惊喜系有廖孖记腐乳皇同佢哋自家制嘅麻辣酱。一于制造一个A姐嘅Special酱啦。松露百灵菇野菌汤呢度嘅汤底都有唔少选择,今日就拣咗松露百灵菇野菌汤,汤底充满淡淡嘅香菇清香,简单得嚟食得出每样食物嘅原味道。杂肉拼盘拼盘有齐澳洲手切M5级和牛肉眼、黑豚肉、雪花羊肉片。当中澳洲手切M5级和牛肉眼嘅油脂分布啱啱好,肉味香浓;而黑豚肉肉质软腍,唔会死实实;而雪花羊肉片入口嫩,唔会太膻,够晒鲜嫩。巴西牛舌牛舌系我哋嘅大爱,轻轻滚熟就食得,牛舌爽口弹牙,牛味香浓。而份量超多,我哋2个人食好满足。竹笙菠菜野菌饺皮够晒薄,入面装满丰富嘅馅料,有竹笙、大量野菌同菠菜,口感一流,好有层次。皇帝菜皇帝菜平时比较少食,除咗打边炉。新鲜就不在话下,配上清香嘅松露百灵菇野菌汤,绝对系大大提升。杨枝甘露水滴、红豆抹茶 360 牛乳布甸食完打边炉,成身兴烚烚,最啱就系食甜品,杨枝甘露配上柚子蒟
松露百灵菇野菌汤
杂肉拼盘
巴西牛舌
竹笙菠菜野菌饺
皇帝菜
杨枝甘露水滴、红豆抹茶 360 牛乳布甸
食完打边炉,成身兴烚烚,最啱就系食甜品,杨枝甘露配上柚子蒟蒻波波,好refresh呀!而红豆抹茶 360 牛乳布甸,奶香味十足,同抹茶浓香好match!