2016-03-09
港女:我一间餐厅唔会食两次啰~但面对好食嘅餐厅,就会用食过几多次形容,心理很矛盾呢!对我嚟讲好食嘅餐厅要包括:食材新鲜有特色、价钱抵胜价比高、返吃几次依然回味!相对环境嘅要求不高,有简单服务就可以,身边朋友都被你邀请过去。相信每位喜欢食嘅朋友,心里已经有几个好选择,不防留言跟我分享一下!今日嚟到一哥私房菜,系朋友推介嘅餐厅,食过返寻味后带我哋嚟,由佐敦地铁站行嚟大约三分钟路程,地下有专用升降机上到餐厅,张贴餐牌,方便食客阅读,先食鸡煲后食蟹锅,价钱$258位,大家就睇下份量有几多!由走廊行入餐厅有好多艺人嘅相片,钟嘉欣、辣姜哥、黄宗泽都嚟过!喺餐厅庆祝剧集煞科。先嚟一份泰式生虾,虾肉厚实清甜,配有泰式香草辣酱,非常刺激过瘾!但我有一个习惯,吃生虾时,第一份都唔会点酱汁,只想尝尝系虾中嘅鲜甜味,才能知道生虾否合格!配合不同口味,店家提供唔同嘅火锅调味料,有切得好幼身嘅指天椒,生蒜蓉、香葱、泰式辣酱及炸蒜。打边炉一讲到任食,都会以为系酒家配料唔算特别种,但今日嚟到呢到,有总私窦嘅感觉,餐厅系佐敦旺中带静,独立房里面有冇其他人,可以随便讲随便笑,气氛唔错。鸡煲急不及待送上,锅中嘅鸡肉已经炒过
但面对好食嘅餐厅,就会用食过几多次形容,心理很矛盾呢!
相信每位喜欢食嘅朋友,心里已经有几个好选择,不防留言跟我分享一下! 今日嚟到一哥私房菜,系朋友推介嘅餐厅,食过返寻味后带我哋嚟,由佐敦地铁站行嚟大约三分钟路程,地下有专用升降机上到餐厅,张贴餐牌,方便食客阅读,先食 鸡煲后食蟹锅,价钱$258位,大家就睇下份量有几多! 由走廊行入餐厅有好多艺人嘅相片,钟嘉欣、辣姜哥、黄宗泽都嚟过!喺餐厅庆祝剧集煞科。 先嚟一份泰式生虾,虾肉厚实清甜,配有泰式香草辣酱,非常刺激过瘾!但我有一个习惯,吃生虾时,第一份都唔会点酱汁,只想尝尝系虾中嘅鲜甜味,才能知道生虾否合格! 配合不同口味,店家提供唔同嘅 火锅调味料,有切得好幼身嘅指天椒,生蒜蓉、香葱、泰式辣酱及炸蒜。打边炉一讲到任食,都会以为系酒家配料唔算特别种,但今日嚟到呢到,有总私窦嘅感觉,餐厅系佐敦旺中带静,独立房里面有冇其他人,可以随便讲随便笑,气氛唔错。 鸡煲急不及待送上,锅中嘅鸡肉已经炒过,上枱时再加热三分钟,特别用计时器计准时间非常谨慎,香气已经忍不住冲出锅盖,辣味渗入鸡肉,亦一边吃下其他配料,洋葱、姜等都令鸡肉十分惹味,奇怪点解我身边嘅朋友都停晒手? 当我独力食晒成个 鸡煲,还在回味时,店家又再送上一个煲,原来系用嚟打边炉嘅系鲜茄花甲肉蟹锅,蟹钳非常大只真*肉蟹,水滚后就要食啦,否则就会太老浪费就唔好啦!火锅里仲有花甲,特别系蕃茄提升鲜味,汤底非常清澈,等待加入更多海鲜后,汤底一定更鲜甜。 食物一浪接一浪,唔怪得朋友们头先停哂手,接下来嘅系丰富海鲜盘,令到我哋嘅房间气氛非常热烘烘,一共十一款配料,绝无花假!!分别系海虾、龙趸、脆肉鲩、带子、生蚝、蚬肉、鲍鱼、象拔蚌仔、平贝(大型新鲜带子)、蛏子及鱿鱼,非常吸引各人嘅镜头,净系呢一个海鲜盘已经回本啦! 都未食过脆肉鲩会咁爽口,连鱼肉都咁嚼劲,对于一般鱼肉嘅感觉分别好大,心里充满矛盾。海虾虾身大只,拆开时完整,厚实弹牙。龙趸件一啲都唔孤寒,非常大件肉质新鲜。一时冲动,将所有平贝一次过放落 火锅,即刻遮住晒成个煲,里面嘅带子好大只,真系丰富得有啲惊讶。 蛏子方面有大约一只手咁长,中间嘅肉都几粗,而店家嘅所有贝壳类都无沙,处理得好好,象拔蚌仔新鲜到上枱时仲喺到郁嚟郁去,大粒鲜甜弹牙,带子大约A级厚度,打横切开一半方便观察熟成程度,大家要留意住呀! 餐厅有大约十一间独立房,每间都有独立洗手间及电视机,私隐度极高,好似去唱K咁包房,所以要麻烦店员时就要按钟,而且好快就到非常方便贴心! 之后 火锅配料还未完结,仲有食唔完嘅食材,手切本地牛颈脊、三宝丸云吞水饺、蔬菜拼盘及炸物。炸物有香口嘅炸鱼皮、响铃、生根,蔬菜有油麦菜唐生菜等,仲有金菇鸡髀菇,打边炉食咗咁多肉一定要中和一下! 嫌唔够食,有得另外追加,肥牛、海鲜、 刺身等大约$38至$68一碟,都唔算太贵,不过我食过就知份量绝对足够!牛颈脊非常多雪花,唔会切得太薄,带出油脂香味,十分钟意用蝴蝶切法嘅牛肉。 其他小食中丸类中有墨鱼丸、牛丸及贡丸,各款来货嘅质量都不错,墨鱼丸有嘅浓味、牛丸嘅爽口,好似濑尿牛丸咁弹牙,凤城水饺内里材料丰富,有厚切冬菇,云吞就有鲜甜虾肉。之后仲食多两个乌冬,配合汤底非常鲜甜,最后你一碗,我一碗咁饮晒啲汤〜 平均消费$316/位,5位,包晒以上所讲嘅!
一哥私房菜 Number One Kitchen
星期一至日: 17:00-03:00
佐敦佐敦道28-28A号佐敦广场2楼
Tel: 6999 0050
之后个有生果拼盘,一边食就等等胃部消化先离开啦!