2022-07-10
揸紧宗旨,减肥系控制饮食唔系节食,所以其实饱住瘦食住瘦唔系广告slogan而系一种健康嘅饮食态度。打边炉一向同健康扯唔上边,其实讲到底都系睇你食咩!曾经因为个九宫格重庆麻辣火锅出晒名嘅 @渝味晓宇 近排新推「生酮火锅套餐」,喺地铁几个大站就疯狂见到佢啲地铁banner ,揾埋生酮达人唐贝诗做feature设计生酮火锅菜单,打边炉瘾起真系可以一战!最后畀多个credit个「红糖糍粑」,软糯糍粑沾上有少少焦香,加埋黄豆粉同黑糖酱真系绝配,嗌半份实在太对唔住自己,所以一份绝对走唔甩!不过利申返,生酮朋友系有得睇就冇得食㗎😂成个生酮火锅设计,由汤底、配菜、饮品及至支酱汁都系keto-friendly,生酮汤底系「养生花胶鸡锅」,亦可以自选鸳鸯锅,非keto嘅朋友同枱食识拣系叫招牌嘅「🌶🌶🌶大红重庆麻辣汤底」!短评个汤底用三黄鸡、花胶、虫草花、杞子同鶏汤滚出嚟,味道尚可都重鸡味,不过胶质嘅感觉唔算厚重亦唔会好粘口。至于个特制生酮酱油,偏咸,食开清淡嘅其实我觉得用汤底滚出嚟嘅肉都好够味,酱油可加可减。饮品方要配合生酮亦设计咗罗汉果茶、杂莓汁鸡尾酒、生酮杂莓梳打同青柠梳打等一系列生酮特饮,用嘅都系生
饮品方要配合生酮亦设计咗罗汉果茶、杂莓汁鸡尾酒、生酮杂莓梳打同青柠梳打等一系列生酮特饮,用嘅都系生酮专用嘅生酮糖。我比较钟意后者,酸甜开胃有杂莓果粒又低GI!
另外值得推介返个「海带面」,知道想饱肚又想低碳水,好多人都会叫芋丝,而海带面可以话系多个options,呢个偏爽脆,重纤维好够饱肚,重点系极低卡,就算食多多都完全冇任何罪恶感😂
以下系点咗嘅配菜,啱晒我呢个食肉兽同生酮嘅朋友同枱食,都唔怕要你就我我就你咁,一个锅齐齐滚起齐齐食住瘦!